Mleko u prahu u bebinoj ishrani

Obično je punomasno kravlje mleko koje je pretvoreno raznim loetupcima u prah. Proizvode ga naše fabrike i može se kupiti u svim prodavnicama. Iskustvo je pokazalo da je ono odlična hrana za decu i da ga deca veoma dobro podnose. To mleko ne izaziva teškoće pri varenju, manje je zagađeno nego neprerađeno kravlje mleko pa ne može da prenese ni da izazove bolest ako je sveže i pravilno čuvano. Prednost mleka u prahu je i u tome što se od njega svaki obrok za dete sprema neposredno pre nego što će se dati detetu, pa nema opasnosti da se prokuvano mleko stajanjem zagadi ili pokvari. Stoga je mleko u prahu veoma dobra hrana za dete. Ono je mnogo bolje nego mleko koje se u bocama prodaje u prodavnicama, a mnogo je bolje i od mleka koje sa sela donose mlekadžije.

Pri kupovini mleka u prahu treba paziti na datum proizvodnje i rok trajanja koji su označeni na kutiji (omotu). Rok je obično 4 meseca, ali se deci daje samo ono koje je stajalo najviše 2 meseca posle proizvodnje. Kad prođe 2 meseca od datuma proizvodnje, mleko više ne treba davati deci, ali ga odrasli mogu upotrebiti za ishranu. Ako se kupi mleko starije od 2 meseca, ili se u kući zadržalo više od 2 meseca, računajući od datuma njegove proizvodnje, bolje je da se takvo mleko baci nego da izazove bolest kod deteta.

Da bi se izbeglo kvarenje mleka u prahu, najbolje je kupovati male pakete ― od 1/4 ili od 1/2. Vrlo je štetno i opasno kupovati mleko u prahu iz buradi. Zagađenost tog mleka znatna je, jer se iz buradi vadi i meri mleko koje najčešće stoji nepokriveno u nehigijenskim prodavnicama. Kad je mleko pakovano u buradima, ne može se kontrolisati ni datum proizvodnje.

Mleko u prahu u bebinoj ishrani

Mleko u prahu u bebinoj ishrani

Kupljeno mleko u prahu treba čuvati na suvom i hladnom mestu, van domašaja domaćih životinja ― mačke ili psa. Najbolje je držati ga zajedno s ostalim priborom za hranjenje odojčeta. Ako se oseti užegao ukus, bez obzira na datum proizvodnje, takvo mleko treba baciti.

Pri upotrebi važno je da se mleko vadi suvom i čistom kašikom. Odmah posle upotrebe najlonsku kesicu i kutiju treba zatvoriti i skloniti. Pokvašeno mleko u prahu, ako odmah ne pojedu odrasli, treba baciti, jer se takvo mleko brzo kvari.

Da bi se od mleka u prahu dobilo mleko koje po svom sastavu i ukusu potpuno odgovara neprerađenom kravljem mleku, treba na 100 g proključale vode staviti dve ravne, supene kašike mleka u prahu prethodno razmućenog sa malo hladne vode u vidu kaše bez gromuljica. Na taj način dobije se 100 g mleka kome se, prema uputstvu lekara, dodaje šećer, griz ili brašno, ili se razblažuje i pravi dvotrećinsko mleko.

Pošto su preimućstva mleka u prahu znatna u odnosu na neprerađeno kravlje mleko (manja zagađenost, bolja svarljivost, duže se drži u ispravnom stanju), to mleko je naročito pogodno za ishranu mlađe odojčadi.

Pored mleka u prahu koje se prodaje u mnogim prodavnicama, u apotekama se prodaju razne vrste mleka u prahu za ishranu zdrave i bolesne odojčadi (laktovit, lactacid, bebivit itd.). Koje od tih mleka i u kojim slučajevima treba upotrebiti, može da reši samo lekar. Za zdravo odojče svakako je najbolje i najkorisnije obično, punomasno mleko u prahu.