Odbijanje bebe od sisanja

Staro je pravilo da se odojče drži isključivo na sisi, tj. majčinom mleku, 6 meseci, a da se prihranjuje još od četvrtog meseca i postepeno privikava na drugu hranu. To privikavanje treba da traje 4 do 5 meseci i posle toga može se dete odbiti, naročito ako se ima dobro kravlje ili kozje mleko.

Naše žene doje po godinu dana pa i više. To je mnogo. Mnoge žene doje decu po 2, 3 pa i više godina, verujući da neće zatrudneti dok doje. To je skroz pogrešno. Svaka dojilja može da zatrudni čak i pre nego što je dobila prvo mesečno pranje posle porođaja. Odojčetu starijem od 4 meseca majčino mleko nije više dovoljna hrana, pa ga treba dohranjivati. Ono može da omalokrvi i da poremeti razvoj kostiju i zuba. Zato je najbolje odbiti dete krajem osmog, najdalje krajem devetog meseca i postarati se da se dobavi dobro kravlje ili kozje mleko, bar 500 grama na dan, za dete u drugoj todini života, ili koristiti mleko u prahu u istoj količini.

Odbijanje bebe od sisanja

Samo odbijanje se izvede ovako: poslednjih dana pred odbijanje dete se doji samo jedanput dnevno, a sve ostale obroke dobija u obliku kašica, poparica i povrća, i posle 7 do 10 dana prekine se s dojenjem. Majka podveže i stegne grudi, a da bi mleko manje nadolazilo jede 3-4 dana samo slabu, posnu hranu. Posle 3-4 dana grudi se odviju, više ne luče mleko, i mati može da jede običnu hranu. Koja žena ovako radi neće imati nikakvih nezgoda ni groznice pri odbijanju. U slučaju bolova i groznice, treba da se metnu hladne obloge na dojke, a ako se bolovi produže i pojačaju, onda treba lekara pitati za savet.