Ishrana majke tokom dojenja bebe

Šta treba izbegavati, a šta upotrebljavati u ishrani tokom dojenja?

Žena za vreme dojenja može i treba da jede onu i onakvu hranu kakvu je navikla da jede. Zbog toga što doji ona će jače osećati i žeđ i glad, pa zago mora i da pije i da jede više nego ranije. Mora joj se naročito preporučiti da za vreme trudnoće i dojenja jede jela i namirnice od kojih jačaju zubi, krv, kosti i dobija se više mleka. Takva jela su: sveže voće, povrće, mleko, sir, meso i jaja.

Naravno, ona treba da jede i hleb, testa i ostala variva. Od povrća naročito su korisni: paradajz, šargarepa (mrkva), spanać, sve lisnate salate, kupus, kelj, boranija, zelen grašak, bob u mahuni i zrnu itd. Sve je to vrlo korisno i za krv i za kosti, sve to daje jačinu zubima i majke i deteta.

Ishrana majke tokom dojenja

Ishrana majke tokom dojenja

Riblje ulje je korisno za dojilju i za dete i kao lek i kao hrana. Od njega jačaju krv, kosti i zubi i majke, a kroz njeno mleko riblje ulje koristi i detetu u istom smislu. Važno je sada još da ukažemo na izvesne namirnice i pića koja mogu da štete.

Alkohol tokom dojenja vrlo je štetan za bebu. Ljuta pića, kao rakija i slično, vrlo su štetna. Dete koje doji pijana majka ne može biti zdravo. Od rakije koju mati pije dete postaje obično slabo, neotporno prema bolestima, pa čak i slaboumno. Od rakije koju je majka popila dete može da dobije grčeve (fras), pa i da umre.

Majka koja doji može samo izuzetno i s vremena na vreme da popije malo vina (pomešano s vodom ako je jače) ili čašu piva, ali bolje je i bez toga. Kafa nije štetna za majku koja doji, ali je ipak treba piti umereno.

Pušenje u toku dojenja negativno utiče na bebu. Takođe je nezdrava navika. Duvanski dim kvari pluća, srce i živce. On je štetan ne samo što kvari vazduh u dečjoj sobi nego može i preko mleka da poremeti razvoj deteta. Zato se savetuje da svaka trudnica prestane da puši ako želi da sačuva zdravlje sebi i detetu.

Raznovrsna hrana. Namirnice koje majka jede, ako njoj ne škode, ne mogu da škode ni odojčetu. Majka dojilja mora da jede raznovrsnu hranu sa dosta mesa, sira, mleka, povrća i jaja. Ona mora da pojede dnevno za jednu trećinu više hrane nego što bi jela da ne doji.

Redovan rad ne škodi majci koja doji. Prekomeran i tegoban rad smanjuje i slabi mleko, tereti i slabi ženu dojilju i njeno dete. Veliki duševni potresi mogu biti štetni. Umeren rad i odmor, a naročito uredno noćno spavanje, održavaju zdravlje i svežinu kako majke tako i deteta.

Majka treba da pazi da ima urednu stolicu, da prazni redovno creva. U slučaju zatvora treba izjutra, na prazan želudac, da uzme na čišćenje jednu kašičicu gorke soli, rastvorene u vinskoj čatttitti tople vode. To će je lako i brzo pročistiti. Ali ako jede dosta povrća, a naročito voća i pekmeza od šljiva, onda neće patiti od zatvora, a ni dete.