Sve što treba da znate o izlaganju bebe sunčevim zracima i otvorenom svežem vazduhu

Novorođenče je veoma osetljivo na hladan vazduh i jaku sunčanu svetlost. Zato novorođenu decu nećemo iznositi na vazduh, njih ćemo radije držati u dobro i često provetravanoj sobi. Ali već posle 10 do 12 dana od rođenja, po suvom i tihom vremenu, kad je vazduh bez magle i prašine, treba, makar i usred zime, da iznosimo bebe na vazduh. Ako je velika hladnoća, uzećemo dete u naručje i pronosati ga na rukama nekoliko minuta do četvrt sata, tako mu neće biti hladno. Ali ako hoćemo da ga držimo duže vremena napolju i da spava u korpi, posteljici ili kolicima, onda ćemo uraditi dobro ako mu stavimo koji vruć crep, uvijen u ubrus, kod nogu ili, dobro začepljenu bocu ili čuturu sa vrućom vodom, takođe uvijenu u ubrus da ne bude vrela te da se dete ne opeče.

Boravak na čistom vazduhu bebu čini zdravijom i otpornijom na bolesti

Dete se na slobodnom vazduhu, van sobe, oseća vrlo prijatno i rado spava napolju. Kada je dete u sobi plačljivo i mrzovoljno, odmah ućuti čim ga iznesemo napolje, jer ga čist vazduh i dnevna svetlost razvedre, razvesele i ubrzo uspavaju. Zato su deca koja borave dugo van sobe, na slobodnom vazduhu, svežija, vedrija, veselija i zdravija nego ona koja žive zatvorena u sobi i čiji se roditelji plaše od nazeba i hladnoće. Naprotiv, dete koje se privikava da na svežem i hladnom vazduhu spava postaje svakim danom otpornije i prema nazebu i prema zarazama. Njegova se krv snaži i kosti mu postaju čvršće a koža manje osetljiva na ozlede, ojede i čireve. Nasuprot tome, dete koje spava u toploj sobi postaje bledo i malokrvno, kosti mu se razmekšavaju, zubi mu vrlo teško rastu, često boluje od kašlja i kijavice, znoji se mnogo, a može lako da dobije i neko oboljenje na koži.

beba na suncu i cistom vazduhu

Zato svako ko želi da mu dete bude zdravo i otporno prema bolestima ne sme da strahuje od hladnoće, nego treba da se boji sobne topline, zagušljivosti i sparine. To šteti i odraslima, a deci donosi razne boleštine.

Dete treba da se privikava na vazduh. Zato ćemo ga prilikom prepovijanja malo razgolititi da mu se koža pros-uši, osveži i vetri. Možemo ga metnuti da golo leži potrbuške nekoliko minuta, jer to će mu pomoći da ojača leđne mišiće i da mu bude stav prav. Pazićemo pri tom da ne bude promaje ili velike hladnoće. Naravno, za prvi put je dosta ako ga tako golo ostavimo jedan do dva minuta, pa svaki dan pokoji minut duže, naročito za vreme toplih
dana.

Izlaganje bebe sunčevim zracima treba da je pažljivo

Odojče možemo da sunčamo, ali vrlo pažljivo. Glavu treba da mu pokrijemo ubradačom ili kapom, a ruke i noge ćemo ostaviti slobodne 4―5 minuta prvog dana, pa svakog dana pokoji minut duže, do 15 minuta. Posle 5―6 dana takvog sunčanja izložićemo celo telo suncu 4―5 minuta, pola tog vremena da leži na leđima a pola na grudima (potrbuške), te da mu se leđa sunčaju. Pošto je dečja koža osetljiva i lako preplane, mora se odojče i malo dete izlagati suncu pre podne od 8 do 10 sati, i to u početku vrlo kratko vreme, kao što rekosmo, 2―3 minuta grudi, a 2―3 minuta leđa. To sunčanje smemo produžiti po jedan minut dok ne dođemo najviše do 15 minuta za svaku stranu.

Veću decu, koja su već blizu dve godine, možemo posle tog privikavanja na sunce ostaviti da slobodno idu gola, samo i ona moraju da izbegavaju najjače podnevno sunce, i tada treba da imaju neki šeširić ili kapu na glavi. Sunčanje je najbolje vršiti napolju, u zaklonu od vetra, ali može i u sobi. Sunčanje u sobi treba vršiti kroz otvoren prozor, jer kroz staklo ne prolaze sunčevi zraci koji sprečavaju pojavu mekih kostiju (rahitis). Deca lako dobijaju sunčanicu, koja može da ih baci u veliku vatru, zanos, tako da u najtežim slučajevima može i smrt da nastupi. Čak i kad je glava pokrivena, ne smemo suviše dugo izložiti dete jakom suncu, jer koža preplane, izgori, pojavi se ubrzo crvenilo, otok, bol, svrab, uznemirenje i manja ili veća vatra, a ponekad i povraćanje i zanos. To su sve znaci sunčanice.

Dakle, iako je sunce izvor života, snage i zdravlja, treba da pazimo da malu decu ne ostavljamo da ih sunce peče odviše, jer to može ponekad da im mnogo šteti.

Preko leta deca se naviknu da idu gola ili što manje odevena, tako da u zimu uđu s očvrslom, za hladnoću neosetljivom kožom i naviknu se da se posle i u hladno zimsko vreme što manje utopljavaju.