Kupanje bebe, povijanje i pranje pamučnih pelena

Kupanje bebe

Odojče treba da se kupa svaki dan sve dok se ne nauči da bude čisto, tj. dokle god se umokri i upogani.

Ako se ne kupa i ne zapira, onda mu se od pogani i mokraće koža razjede i orašavi i dete zaudara na nečisto.

Dok je dete malo, voda za kupanje treba da je topla, a posle 4 do 5 meseci života, kad ojača, može da bude osrednje topla ili mlaka. Decu u drugoj godini treba navikavati na kupanje u mlakoj i prohladnoj vodi.
Sapun za kupanje dece treba da bude običan, sa što manje sode. Ranjavu i ojedenu kožu sapun još više nagriza, naročito ako je ljut, kad ima više sode u njemu. Zato ranjavu, ojedenu decu treba da kupamo čistom prokuvanom vodom ili kamilicom, ili odvarom od mekinja ili hrastove (cerove) kore.

Kupanje bebe

Pri kupanju uvek se prvo operu lice i glava, da ne bi za vreme kupanja izmetom i mokraćom zaprljana voda padala u oči, nos i usta detetu, jer je to vrlo štetno. Kupanje traje svega 4―5 minuta.

Posle kupanja dete treba pažljivo obrisati mekim čistim ubrusom, bez trljanja, da se ne bi ozledila meka kožica.

Suvu kožu između nogu, oko vrata i u pregibima butinica namazaćemo pavlovicevom masti, ili posuti praškom za posipanje dece (talkom). Ovo se radi da se koža ne ojeda usled znoja, mokraće i stolice.

Svejedno je da li se dete kupa izjutra ili uveče. Dete se po kupanju povije, podoji i spremi za spavanje.

Povijanje beba

Povija se gotovo kao i novorođenče. Pelene se postave istim redom kao za novorođenče. Mekana pelenica za upijanje mokraće i pogani provuče se između nogu i na pupku podigne, trouglom pelenom se onda obaviju krsta i butinice i ona se sastavi kao gaćice, a veća pravougla obavije se oko krsta, butinica i nogu, te su njome koge odvojene jedna od druge. Velika trouglasta ili četvrtasta pelena savijena „na pero“ obavija celo telo. Glava se, prema potrebi, pokrije kapicom ili trouglom ubradačom ― povezačom. Odrasli je odojče se obuče u košuljicu sa jednom benkicom (ili i sa dvema u hladnije dane).

povijanje beba

Ako se dete kupa uveče, mora se izjutra zaprati od noćne mokraće ili izmeta, i obratno, ako se kupa izjutra, onda se uveče zapere. Zaprati se može najbolje mlakom vodom, iznad lavora, a mora se zaprati na isti način i preko dana uvek kada se upogani.

Pošto se odojče u prvim mesecima života upogani 3―4 puta na dan, a umokri se i 10 pa i 15 puta dnevno, potrebno je da se često prepovija. Ako ostavimo dete da leži u mokraći i upoganjeno u izmetu, ono će biti nemirno, oješće mu se koža i počeće da smrdi. Zato se deca moraju prepoviti kada su mokra, a kad su od izmeta zaprljana treba ih oprati ili pažljivo obrisati mokrom pelenom, i poviti.

Za prepovijanje treba uvek uzeti čiste pelene, a nikako one koje su samo osušene. Naročito se ne sme stavljati do tela pelena koja je bila umokrena, pa, bez pranja, samo osušena. Od takvih pečena se dete ojede i usmrdi.

Preko dana se malom odojčetu obuku košuljica i benkica, koje se radi olakšice zajedno navlače i privežu na leđima pomoću tračica. Donji deo tela je uvijen u pravouglu ili trouglu pelenu. Glava, noge i šake su gole u sobi; kad je hladno, onda se za izlaz van kuće na glavu stavi kapa, ruke i noge se pokriju, a ako je toplo vreme, dete se ostavi i gologlavo i otkriveno.

Već u trećem mesecu detetu se stavljaju pelene u obliku gaćica, a na noge se oblače čarapice i vunene cipelice. Ali preko leta to nije potrebno.

Pokrivanje zavisi od hladnoće. U toplim danima dete se pokriza tankom pelenom i štiti se mrežicom (gazom, tilom) od muva. U hladnim danima, kad nastupe jaki mrazevi a sobe se ohlade pa se u njima ne može boraviti i sedeti bez zimske odeće, dete se mora pokriti punijom flanelskom pelenom, ili debljim pokrivačem od vuke. ili jorganom.

Pranje pelena je vrlo važna stvar. Tu se ne sme žaliti trud, jer ako hoćemo da nam dete bude zdravo, mora da bude čisto. Nije uzalud kazano da je čistoća pola zdravlja.

Pelene se peru kao i svako drugo rublje, samo se moraju isprati (isplaknuti) dobro da u njima ne zaostane lužina (od ceđi ili sapuna), jer to veoma razjeda kožu. Pelenice se najbolje suše i dezinfikuju na suncu, zato ih na suncu treba sušiti kad god je to moguće. Uvek pre upotrebe treba pelene ispeglati jer je to najbolji način da se unište klice.