Kako treba da izgleda zdrava beba (osobine, izgled i potrebe)

Zdravo, prirodno i pravilno hranjeno odojče, tj. ono koje mati uredno doji, veselo je, spava mirno i dugo, plače samo kada je mokro, ili kad ga nešto žulji ili boli. Ono već krajem drugog meseca raspoznaje lice svoje majke i svojih ukućana i počinje da im se osmehuje i raduje.

Zdravo odojče ima jedru i čvrstu kožu, svežu belorumenu boju kože i sjajne i bistre oči.

Ono se brzo nasisa i veći deo dana i gotovo celu noć mirno spava. Budi se preko dana tačno na vreme kad treba da se doji. Ono uživa u kupanju, a još više kad se prepovija i odvijeno, golo ostavi da se praćaka slobodno od pelenica i povoja.

kako izgledaju zdrave bebe

Stolica – Njegova je stolica po boji žuta, kao zlato ili razmućeno žumance, meka kao razlivena kaša, i po mirisu nakisela. Odojče ima dve do tri stolice dnevno, a umokri se osam do deset puta za 24 sata.

Veštačka hrana – Veštački hranjeno odojče, tj. ono koje mati nije mogla da doji nego ga hrani kravljim mlekom, nije tako veselo, jedro i napredno. Ono ima bledu boju, koža mu je testasta, nije tako elastična i jedra kao u dojenog deteta. Često je plačljivo i uznemireno, ne spava tako dobro, jer ga trbuh zavija ili mu se nadima. Kravlje, kozje i ovč]e mleko nadimaju i pomalo izazivaju bolove kod male odojčadi, jer je majčino mleko najpogodnija, najbolja i najzdravija hrana za dete, a kravlje mleko za tele, kozje za jare i ovčje za jagnje.

Napredak – Veštački hranjeno dete često se prejede, pa usled toga ima grčeve u crevima, a može lako da dobije povraćanje i proliv. Ono ne napreduje tako uredno, nekad dobije 200 do 300g za nedelju dana, a nekad stoji na istoj težini po dve nedelje. Kod nekih odojčadi kravlje mleko izaziva zastoje u stolici, deca pate od zatvora i nadimanja, a kod nekih nastupaju prolivi sa 3 do 5 stolica dnevno. Izmet je bledožute boje, gustokašast ili čvrst, miriše malo teže, kao ustajala mokraća.