Pupak, pupčani patrljak i pupčana rana kod novorodjenih beba

Dok je dete još u majčinoj utrobi, pupčana vrpca vezuje plod za posteljicu, tj. dete za majku, i kroz nju dete dobija krv, a ta mu krv daje hranu za razvijanje.

Kad novorođenče dođe na svet, pupčana vrpca se podveže i preseče, kao što je to objašnjeno kod porođaja, a patrljak (kusadak) se obavije čistom gazom ili krpicom i položi uz trbuh i tako ostavi.

Posle prvog kupanja pupčani patrljak se ponovo obavije čistom suvom gazom ili krpicom i natopi malo alkoholom ili pospe sulfamidskim praškom ili praškom dermatola. Preko tako naviše položena patrljka stavi se još jedan komad gaze ili čiste krpice i onda se obavije preko pupka i oko celog trbuha pupčana poveska.

pupak, pupcani patrljak i pupcana rana kod beba

Ovaj zavoj ne treba da se menja 5―6 dana, osim ako se zaprlja mokraćom ili izmetom. Zato je bolje i ne kupati dete za sve to vreme. Ako se zavoj zaprlja mokraćom ili izmetom, onda ćemo ga skinuti. Prljav i zalepljen zavoj ćemo pre skidanja raskvasiti mlakom prokuvanom vodom. Posle skidanja zavoja osušićemo suvom čistom kr~ picom pupak i drugom čistom krpicom ponovo uviti i pritegnuti uz trbuh kao i prvi put.

Kada otpada pupčani patrljak?

Pupčani patrljak se sasvim sasuši i otpadne između četvrtog i sedmog dana posle porođaja i na pupku ostane ranica, koju takođe moramo čistom suvom krpicom pokriti i čuvati od vode, vlage, mokraće i izmeta. Svaki drugi dan pupčanu ranicu ćemo odvijati i ponovo suvom krpicom zavijati, a ona zaraste posle 5―6 dana po otpadanju sasušenog pupčanog patrljka.

Šta raditi ako pupak kod bebe krvari ili gnoji?

U slučaju da pupak krvari ili gnoji, najbolje će biti da to lekar vidi i da učini šta treba, te da se izbegnu sve posledice prljavštine, zagađivanja i zaraze. Dok lekar ne odredi drukčije, može se pupak dva puta dnevno oprati blagim rastvorom hipermangana i posuti sulfamidskim praškom.