Prvo povijanje bebe pamučnim pelenama posle porodjaja

Dete se povije na taj način što se mala pelena presavije između nogu, između butina, od trougle pelene se posuvrati donji ugao navipte, a bočni uglovi obaviju oko tela, pravougla se obavije oko nogu, zatim se velikom četvrtastom pelenom omota celo dete, s tim da mu glava ili samo lice viri iz omota. Preko povijenog deteta metne se poveska ili se uglovi pelena prikače iglama osiguračama.

a) Velika četvrtasta pelena presavijena ,,na pero“, kojom se uvija celo dete.
b) Pravougaona pelena.
v) Trougla pelena za povijanje donjeg dela, od pojasa naniže.
g) Mala pelena.

Posle završenog prvog povoja ostavimo dete da spava, i ono se odmara po 6, čak i 12 sati.

Prvo povijanje bebe

PREPOVIJANJE NOVOROĐENČETA. Posle prvog povoja novorođenče se ostavlja na miru i ne prepovija 12 do 24 sata. Prva 2―3 dana prepovijaće se dvaput dnevno, i sve dok mu pupak ne otpadne nije dobro da se često prepovija. Kao što smo već napomenuli, u mnogim porodilištima deca se ne kupaju, nego samo operu od izmeta, a mesto kupanja istrljaju grudvicama vate koje su natopljene ribljim uljem. Naročito ne treba da se dira pupak.

Od četvrtog dana pa nadalje novorođenče će, ako se uredno doji, mokriti više i imaće 2―3 pa i 4 stolice na dan. Onda već treba da se prepovije pre svakog podoja, tj. na svaka 3 sata. Ako je dete samo mokrilo, pa su mu pelenice vlažne, onda se mokre pelenice sklone, dete se dobro zapraši praškom i metne u suve čiste pelene. Ako je imalo i stolicu, onda se izbriše mokrom pelenom ili, još bolje, zapere nad jednim lavorom sa malo mlake vode, pa mu se pažljivo koža osuši, pospe se praškom i povije, ili se zapere, pažljivo ubriše i namaže ribljim uljem pa povije.

Mokraća novorođenčeta i odojčeta, kad stoji dugo, ukvari se, pa ne samo što smrdi nego može da izazove razna oboljenja kože. Najčešće se događa da se koža na pregibima butinica, u preponama i na stražnjici ojede pa postane ranjava i boli. Zato, da se ne bi ojedalo, dete treba još od prvih dana uredno prepovijati i mokraćom nakvašene pelene oprati pa dobro osušiti, a nikako se ne smeju neoprane i samo prosušene opet upotrebiti. Onda one smrde i pune su raznih klica, pa mogu da donesu detetu neku kožnu ili drugu bolest. A dosta je muke oko deteta koje se ojede na stražnjici i između butinica.

To ga ionako svrbi i boli, a još kad na takva ojedena mesta dođe mokraća ili izmet, svrab i bol postaju nesnosni i dete se dere, pa niti ono ima mira i sna, niti ih imaju stariji oko njega. I kada roditeljima dosadi detinji plač, onda ne znaju za drugi ili lakši način da ga umire nego ga mati podoji. Tako se kvari red za dojenje pa dete ili presisa ili poremeti varenje, tek onda počne muka i nevolja kad nastane čupanje u trbuhu, nadimanje, štucanje i grčevi.

Zbog toga je uredno prepovijanje čistim pelenama najglavniji uslov za dobar red, mir, čistoću i zdravlje deteta.