Prvo kupanje i prvo dojenje bebe nakon porodjaja

Prvo kupanje i prvo dojenje bebe nakon porodjaja. Dete od rođenja pa dok mu pupak ne otpadne, tj. za 6 do 7 dana zovemo novorodjenče.

Novorođenče je po završenom porođaju umorno od teškog putovanja u novi život. Ono treba da se što pre okupa, povije i da se ostavi da spava.

Posle podvezivanja i presecanja pupka između dva podvezana mesta, dete se pokrije toplom pelenom i metne na sto, gde mu se očiste lice, nos i usta od sluzi pa se namaže čistom mašću, zejtinom ili vazelinom i onda mu se kane po jedna kap lapisnog rastvora u svako oko radi suzbijanja očnih oboljenja od kapavca-tripera i drugih zaraza. Sada se detetu opere lice i onda se okupa.

Prvo kupanje novorodjenčeta – Novorođenče i odojče treba da se kupaju uPrvo kupanje novorodjenceta

čistom koritu ili kadi, većem lavoru, koji se pre upotrebe dobro izribaju vrućim cećom, oplaknu običnom vodom, dezinfikuju (operu) rastvorom hipermangana i najzad oplaknu prokuvanom vodom. Hipermangan je odlično sredstvo za dezinfekciju, veoma je jeftin i može se kupiti u svakoj apoteci. Rastvor hipermangana treba da bude svetlol.ubičaste boje.

Korito, kada ili lavor u kome se kupa dete ne smeju da služe za druge potrebe, a najmanje za pranje rublja ili pranje i umivanje odraslih osoba.

Osoba koja kupa novorođenče a, kasnije, i odojče, bila to babica, majka ili rođaka, treba uvek pre nego što uzme dete da kupa da opere ruke sapunom i vodom. Većina lekara preporučuju da se dete posle prvog kupanja ne kupa narednih 15 do 20 dana. Uvek kad se zaprlja, treba samo da mu se zapere st-ražnjica i između nogu, inače da se protrlja jedanput dnevno od glave do pete gužvicama vate natopljenim u riblji zejtin. Koža se tako sigurno sačuva od svakog ojeda i svakog oboljenja. Istina, dete miriše na riblji zejtin i dobije privremeno žućkastu boju, ali to mu ništa ne smeta. Ribljim zejtinom treba isto tako da protrljamo sve oprane delove tela posle svakog zapiranja.

Za kupanje novorođenčeta i odojčeta u prvim mesecima života upotrebljava se prokuvana voda. Voda se proba laktom da nije mnogo topla i da nije mnogo ohlađena. Trebalo bi da je topla oko 36°, a to je, ako je oprobamo golim laktom, kada se njena vrelina ne oseća, nego samo prijatnost od topline. Za rashlađivanje se može upotrebiti samo prokuvana ohlađena voda. Najbolje je na jedan lonac od 3 litra vrele, ključale vode dodati tri lonca od 3 litra prokuvane i ohlađene vode.

Novorođenče se prvo nakvasi pelenom, brzo nasapuni pa opere, metne na čistu veliku pelenu i pokrije njome pa se polako osuši, pažljivim pritiskom pelene na njegovo telo, a ne briše se uz trljanje kože, koja je veoma nežna i može da se odere.

Povijanje pupka

Zatim se povije pupak. Pupčani patrljak (kusadak) onako podvezan i presečen podigne se, obavije čistom gazom (ili čisto opranom i mekanom krpicom, koju smo ispeglali ― vrela pegla dezinfikuje krpicu ― i presavili četvorostruko čistim rukama). Pupak se položi uz trbuh vrhom okrenut prema glavi deteta. Pokrije se sad još jednom suvom čistom gazom ili sasvim čistom krpicom i priveže oko trbuha pupčanom poveskom. Dete se posle toga pospe talkom (praškom protiv ojedanja) između butina, ispod mišica i oko vrata, i onda povije.

Prvo dojenje bebe posle porodjaja

A caucasian newborn baby boy breastfeeding .

Prvi podoj ne daje mnogo mleka, ali je vrlo koristan i ne sme da se s njim čeka po dan-dva, dok, kao što neke žene veruju, mleko ne nadođe. Novorođenče je žedno i gladno i treba da se nahrani. Iako u dojci nema dovoljno mleka, ipak je bolje dati detetu i to malo što ga ima nego ga ostaviti bez toga. Prvo mleko je na izgled žuto, kao zgrudvano (izgleda kao da neke žutomrke grudvice plivaju po vodnjikavoj modrobeličastoj tečnosti), ali je od velike koristi

Majka treba da nauči svoje dete da hvata dojku tako što ležeći na jednoj strani uzme dete i položi ga sebi na ruku, dajući mu dojku one strane na kojoj leži. Prvo mu dojkom zagolica obraz, dete onda zine i počne zevajući da hvata ustima. U tom trenutku majka mu stavi bradavicu u usta i rukom na kojoj dete leži priljubi dečju glavicu uz dojku. Drugom rukom drži dojku sa bradavicom između kažiprsta i srednjeg prsta i upravi je detetu pravo u usta čim ono zine.

Tako treba uvek početi sa dojenjem na svakoj dojci.

Na prvom podoju dete posiše vrlo malo, svega nekoliko kapljica, ali ono počinje da se hrani, uči se da siše, i uspe da sisanjem izazove stvaranje mleka u majčinim dojkama. Ako se uredno i dobro, tj. potpuno izvlači, mleko će i uredno nadolaziti. Čim se prestane s muženjem,odnosno dojenjem, mleko se manje stvara, mlečnost biva slabija i može sasvim da prestane.

Prvih 24 sata novorođenče se doji svega dva-tri puta i zato mu moramo zbog žeđi, naročito ako su jake letnje vrućine, dati četiri do pet puta po 4 do 5 kafenih kašičica prokuvane vode ili nekog teja. Novorođenče, a kasnije Malo dete, mnogo žedni kada je soba odviše topla i zagušljiva i kada je ono pretrpano pokrivačima, pa će, ako mu ne damo vode ili teja, dobiti veliku vatru, čak i nesvesticu, grčeve ili tzv. „detinju“ bolest sličnu padavici.

U sobi gde je novorođenče treba održavati toplotu oko 20 do 22° i sobu treba provetravati da ne bude sparno i zagušljivo. Novorođena deca su vrlo osetljiva i vrlo često dobiju kijavicu, kašalj ili zapaljenje pluća zbog prisustva raznih osoba u sobi, pa čak i od majke ako je kijavičava. Zato se preporučuje da sva lica koja su zaposlena oko deteta stavljaju maramu ili masku preko nosa i ustiju, da ne bi dišući duvali u dete kada su u njegovoj blizini.

Za prva dva-tri meseca ne treba nikome ko tu nije stalan stanovnik dopustiti ulaz u sobu gde je novorođenče. Kasnije, pak, ne treba dozvoliti nikome ko ima kašalj i kijavicu da uđe u sobu gde je odojče. Ljubljenje novorođenčeta, odojčeta ili malog deteta vrlo je opasno po njihovo zdravlje, jer se na taj način mogu na njih preneti mnoge bolesti, naročito i najčešće kijavica, koja je za novorođenče i ozbiljna bolest jer mu smeta pri dojenju i dovodi do čestih oboljenja ušiju, kostiju, čak i mozga.

Prva stolica i prvo mokrenje bebe posle porodjaja

Ubrzo posle prvog podoja novorođenče dobije prvo stolicu, koja je gusta i zelenocrna, slična katranu. Ovako crne izmetine ostaju još 2 dana, pa se već posle toga menjaju i postaju mekše, mrke, crnožute i najzad žute kao zlato. Miris izmeta zdravog novorođenčeta je lako nakiseo, pa takav ostaje sve dok je dete na sisi.

Novorođenče može često da pati od grčeva u crevima. Njegova creva još nisu sposobna da primljenu hranu svare, i zato ono ima nezgoda kao što su nadimanje, grčevi, proliv sa 5―6 stolica dnevno, koje mogu biti tečne, zelene, sluzave pa i prošarane belim sirastim gromuljicama.