Polno prenosive zarazne bolesti u trudnoći

Polne zarazne bolesti u trudnoći ne predstavljaju opasnost samo za majku nego i za plod. Dve glavne polne zarazne bolesti, gonoreja i sifilis, imaju različit uticaj na majku i plod.

Gonoreja (triper, kapavac)

Gonoreja (triper,kapavac) dosta se često susreće u raznim oblicima. Klice ove zarazne bolesti prenose se najčešće polnim putem, ali se događa da se zaraza prenese rubljem (košuljom, peškirom), prljavim rukama, upotrebom iste posude za pranje itd.

Oboljenje od gonoreje najčešće zahvata samo sluzokožu na polnim organima. Žena prvo primeti da je peče pri mokrenju i da često mora da mokri, a obilno lučenje zelenkastožutog gustog gnoja iz usmine najeda joj spoljne polne organe. Više puta i male polne usne nabreknu, pocrvene i jako svrbe. Ako se zaraze žlezde na polnim usnama (Bortolinijeve žlezde), velike polne usne jako nabreknu (obično samo na jednoj strani) tako da ometaju hodanje, a telesna toplota je povišena.

U veoma retkim slučajevima klice ulaze u krv i izazivaju zapaljenje zglobova (obično samo jednog zgloba), a kod žena posle porođaja mogu prouzrokovati babinju groznicu.

Znaci oboljenja nisu uvek vidljivi. Teškoće pri mokrenju mogu biti neznatne i kratkotrajne, a izlučivanje iz usmine veoma slabo, tako da žena i ne obrati na to pažnju. Međutim, klice gonoreje (gonokoke) pritaje se u sluzokoži grlića materice i čekaju pogodan trenutak da se dalje razviju. Taj pogodni trenutak je menstruacija, teški telesni napor, a naročito porođaj i babinje. Žena saznaje da boluje od gonoreje tek kada se bolest pojavi u težem obliku, ili kad ona nekog drugog zarazi.

Polne bolesti u trudnoci

Za vreme menstruacije, naročito ako žena u te dane još obavlja težak telesni rad ili vrši polni snošaj, zarazne klice se dalje šire u šupljinu materice, izazivaju zapaljenje sluzokože na materici, a mogu da zahvate i jajovode i trbušnu ovojnicu u maloj karlici. U tom slučaju znaci oboljenja su već jasno izraženi: bolovi u donjem trbuhu, povišena telesna toplota, neuredno produženo krvarenje, naizmenično sa gnojavim izlučivanjem. Posledice ovog oboljenja su oštećena na sluzokoži materice, srašćenja i ožiljci u šupljini jajovoda, što sprečava oplođenje (neplodnost, sterilitet (žena) ili, ako dođe do oplođenja, onda oplođeno jajašce ne može da se smesti u matericu, nego se zadrži u jajovodu dok ne dođe do prekida trudnoće (trudnoća izvan materice).

Ako se zaraza nije proširila dalje na grlić materice, te je došlo do začeća, oboljenje obično ne stvara nikakve teškoće za vreme trudnoce. Ali ako se žena zarazi tek u trudnoći, smetnje su mnogo veće nego izvan trudnoće: usled jakog izlučivanja sluzokoža u usmini (vagini) nije dovoljno rastegljiva, te lakše nastaje rascep pri porođaju,i usled gomilica sitnih šiljastih bradavica, koje nastaju na koži međice i velikih polnih usmina, rastezanje međice pri porođaju veoma je bolno za ženu.

Opasnosti za dete nastaju tek pri porođaju ili odmah posle porođaja. Prolazeći kroz porođajni kanal dete može da se zarazi, i to obično na očima. Nekoliko dana losle porođaja (3 do 4 dana, ređe kasnije) očni kapci jako nateknu, tako da dete ne može otvoriti oči, a na rubovima kapaka skuplja se gust, zelenkasti gnoj. Ako se odmah ne preduzme lečenje, zapaljenje prelazi na rožnjaču oka, gde se stvaraju ranice. Dete usled toga može da oslepi. Zbog toga su babice dužne da svakom novorođenom detetu ukapaju u oči kapljice, koje sprečavaju oboljenje od gonoreje.

Žensko dete može pri porođaju da se zarazi i na polnim organima, te se već prvih dana posle porođaja javljaju znaci oboljenja kao i kod odraslih. Pošto klice gonoreje kod ženskog novorođenčeta izazivaju zapaljenje na sluzokoži usmine (a ne u grliću, kao kod odraslih), mogu da nastanu ožiljci i srašćenje u usmini ako se ne preduzme odmah lečenje. Kasnije, pri porođaju, usmina ne može da se rastegne, porođaj je otežan ili sasvim nemoguć. Više puta, ako su ožiljci i srašćenja zahvatili veći deo usmine, žena je nesposobna i za polni život, te do začeća ne dolazi.

Novorođeno dete može da se zarazi i od drugih lica koja se bave oko njega, a koja su obolela od gonoreje, ali svakako se najčešće zarazi od majke, i ukoliko je oboljenje majke svežije, utoliko je veća opasnost zaraze za dete.

Najveća opasnost od daljeg širenja gonoreje nastaje za ženu u babinjama. Proširena materica i krvarenja veoma su povoljni za razvijanje ovog oboljenja. Obično 7 dana posle porođaja, katkada i kasnije, kod žene se pojave znaci zapaljenja materice: bolovi u donjem trbuhu, krvarenje ili obilno izlučivanje koje zaudara, povišena telesna toplota, glavobolja itd. Oboljenje može da se proširi i na jajovode, a posledice su već poznate: trajna neplodnost ili trudnoća izvan materice, poremećaji menstruacije, bolovi u krstima, opšta slabost, mrzovolja i nervoza, te prema tome i manja sposobnost za rad i privređivanje.

U današnje vreme pronađeni su sigurni lekovi, kojima se gonoreja može izlečiti bez ikakvih posledica. Zbog toga, čim se i posumnja da postoji zaraza gonoreje, treba potražiti lekara da bi se sprečila ovako teška oboljenja.

Sifilis

Sifilis je druga zarazna polna bolest, koja ima mnogo veće razorno dejstvo i na majku i na plod. Za razliku od gonoreje, sifilis se ne zaustavlja samo na polnim organima: klice bolesti (spirohete) prodiru već kratko vreme posle zaraze u krv i čitav organizam. U daljem razvijanju bolest može da zahvati svaki organ, te prouzrokuje teške poremećaje u organizmu i prenosi se s kolena na koleno u obliku raznih telesnih i duševnih mana.

Sifilis se najčešće prenosi polnim putem, te prema tome i lrvi znaci oboljenja nastaju na polnim organima: mala ranica sa zupčastim rubovima i vlažnom površinom. Okolina ranice i limfne žlezde katkada jako nateknu, ali nimalo ne bole.

Ranica može da prođe nezapažena dok se bolest, nekoliko nedelja kasnije, ne javi u drugom obliku: na koži po celom telu izbije osip (kao pege ili gnojavi čvorići, ili mehurići), a na sluzokoži usta i grla primećuju se promene ― sivkastobela polja, malo izdignuta. Ove pojave takođe iščezavaju i bez lečenja, a tek posle nekoliko godina izbija ponovo oboljenje na bilo kojem organu: duboke rane na koži i kostima, oboljenje jetre, sušenje kičme (1ađez), oboljenje očnog živca, ludilo (progresivna paraliza) itd.

Sifilis može da se prenese i vanpolnim putem, jer se zarazne klice nalaze ne samo u krvi i unutrašnjim organima nego i na oboleloj koži i sluzokoži, odakle se lako prenose ljubljenjem, dodirom, upotrebom iste čaše i pribora za jelo itd.

Majka koja uđe u trudnoću već zaražena sifilisom zaraziće i svoj plod. Više puta tek posle prevremenog porođaja mrtvorođenog ili od sifilisa bolesnog deteta žena saznaje da je i sama bolesna od sifilisa, jer svi oblici oboljenja nisu uvek ovako izraženi i bolest se godinama pritaji i neopaženo razvija.

Zaraza se prenosi sa majke na plod krvnim ili limfnim putem. Zbog toga do zaraze ploda dolazi tek posle četvrtog meseca trudnoće, kada je uspostavljeno snabdevanje ploda iz majčine krvi preko posteljice. Što je teže i svežije oboljenje kod majke i što je ranije došlo do zaraze ploda, tim je opasnost za plod veća. Zaraženi plod može da ugine u majci, pa se rađa mrtav pre vremena ili na vreme, potpuno razmekšan (maceriran).

Plod može da se rodi živ, ali sa jasnim znacima oboljenja od sifilisa: dete je slabo razvijeno, sa staračkim izgledom lica, sedlastim nosem, ispucanim usnama, suvom i naboranom kožom. Na tabanima i dlanovima, a katkad i po čitavom telu, nalaze se mehurići ispunjeni tečnošću punom klica (spirohita), pa se zaraza vrlo lako prenosi dodirom, pelenicama, ubrusima i svim predmetima kojima se služilo zaraženo dete.

Ako je dete zaraženo pred kraj trudnoće ili je zaraza bila u manjem stepenu, dete može da se rodi naoko zdravo, bez znakova sifilisa, ali takva deca ostaju zakržljala i imaju razne telesne i dutpevne mane: slabe zube, promene na očnom živcu, duševnu zaostalost.do potpunog idiotizma itd.

U slučaju da se majka zarazi sifilisom tek pred kraj trudnoće, dete može da se rodi potpuno zdravo, jer je klicama potrebno izvesno vreme da kroz posteljicu prođu u plod. Ipak, dete je u opasnosti da se zarazi od majke pri samom porođaju iz ranica na njenoj sluzokoži i koži.

Sifilis i dojenje. Pošto je sifilis bolest čitavog organizma, može se preneti i dojenjem. Međutim, majka zaražena sifilisom može da doji svoje zaraženo dete, ali nikako ne treba da uzima na sisu tuđe, zdravo dete. Isto tako, sifilisom zaraženo dete ne treba stavljati na sisu tuđoj ženi, jer ono može da je zarazi. Međutim, ako je zaražena majka rodila zdravo dete, ne treba da doji ni svoje dete, jer ga može dojenjem zaraziti.

U današnje vreme postoji pouzdan način da se pregledom krvi utvrdi oboljenje od sifilisa, a zatim da se sa uspehom leči. Pošto je sifilis tako podmukla bolest, pregledi krvi vrše se i tamo gde ne postoje vidljivi znaci oboljenja. Tako, na primer, preporučuje se da svaka trudna žena odmah u početku trudnoće pregleda krv. U slučaju oboljenja od sifilisa odmah se preduzima lečenje majke i ujedno se leči i plod. Štaviše, ako se lečenje preduzme već u prvim mesecima trudnoće, dok plod još nije zaražen, lečenjem se sprečava i sama zaraza ploda, tako da se dete rodi potpuno zdravo i nezaraženo iako je majka bolesna od sifilisa.