Puerperalna sepsa (trovanje krvi nakon porodjaja)

Tako se naziva oboljenje koje nastaje u trudnoći, pri porođaju, a najčešće posle porođaja, usled prodiranja klica u unutrašnje polne organe i krvotok, gde se brzo razmnožavaju i truju čitav organizam.

Uzrok ovom oboljenju je uglavnom nečistoća oko porodilje. Prljave i zaražene ruke kojima se vrši pregled porodilje (gnojnice na rukama, ,,kukac“), neprokuvani instrumenti, vata, prljavo rublje, čaršavi i krpe pod porodiljom, kao i svi predmeti koji dolaze u dodir sa polnim organima žene, mogu da unesu zarazne klice i izazovu ovo oboljenje. Dokazano je da kupanje pred kraj trudnoće, kad se sedi u posudi sa malo vode u kojoj se sprala sva prljavština tela, može da prouzrokuje posle porođaja babinju groznicu.

Isto tako opasna je za porodilju blizina bolesnika koji kašlju i kijaju, a naročito bolesnika sa zaraznim oboljenjima (šarlah, crveni vetar, angina), zatim razna oboljenja same žene, kao gnojni zubi, gripa, zapaljenje srednjeg uva, čirevi po telu itd. koji mogu da prouzrokuju trovanje krvi u babinjama. Zarazne klice mogu se uneti i polnim snošajem, ako se vrši u poslednjim nedeljama pred porođaj.

Puerperalna sepsa

Prema jačini zaraze, oboljenje se javlja u raziim oblicima i stepenu.

Ako se zarazne klice zadržavaju na spoljnim ili unutrašnjim polnim organima, dolazi do ograničenih zapaljenja na međici, usmini, materici i ostalim delovima polnih organa. Najčešće je zapaljenje materice i jajovoda, ali zapaljenje često prelazi na široke veze materice i trbušnu ovojnicu u maloj karlici.

Zapaljenja na međici i usmini (vagini) ne prave velike teškoće, telesna toplota je nešto povišena, a može biti i normalna. Ipak, zaražena mesta predstavljaju stalnu opasnost za dalje širenje zaraze i zato u slučaju najmanjih zapaljenja treba pozvati lekara.

Međutim, zapaljenje materice i jajovoda javlja se sa većim teškoćama. Telesna toplota je povišena, materica povećana i na dodir osetljiva, izlučivanje iz materice (lohija) pojačano, katkada krvavo i jako zaudara. Desi se da se usled pojačanog izlučivanja materica jako nalegne, čime je odilaženje lohija iz materice otežano, što izaziva zastoj u materici, tj. materica se još poveća, postaje vrlo osetljiva, a izlučivanje sasvim prestane, telesna toplota se naglo novisi, obično posle jake drhtavice. Teškoće su još veće ako je zapaljenje zahvatilo i jajovode: sakupljanje gnoja u jajovodima, na trbušnoj ovojnici i u šupljini male karlice izaziva jake bolove u donjem trbuhu, visoku telesnu toplotu, povraćanje i opštu klonulost. Stalan nadražaj na stolicu i pritisak na debelo crevo znak su da se nakupilo gnoja na dnu male karlice.

Iako je oboljenje ovog stepena dosta ozbiljno, obično se sdršava potpunim ozdravljenjem. Međutim, mnogo je opasnije ako zarazne klice ulaze u krv i rasprostiru se po čitavom organizmu. Jaka drhtavica sa visokom telesnom toplotom, glavobolja, povraćanje, suv jezik i opšta slabost i klonulost znaci su teškog oboljenja od babinje groznice.

Žene su ranije mnogo umirale od babinje groznice, jer nisu bile poznate zarazne klice i njihovo dejstvo, kao ni način kako se one prenose. Danas je, međutim, smrtnost, pa čak i oboljenje od raznih vrsta zapaljenja i trovanja krvi posle porođaja veoma retko, jer se pri porođaju, čistoćom i negom u babinjama može sprečiti širenje zaraznih klica. Ukoliko se pojave i najmanji znaci ovog oboljenja, treba odmah potražiti lekara. Postoje skoro sigurni lekovi koji mogu sprečiti teško trovanje krvi, naročito ako se sa lečenjem počne čim se primete znaci zapaljenja ili trovanja krvi.