Oboljenja dojke i bradavice nakon porodjaja

Javljaju se u raznim oblicima nekoliko dana posle porođaja. Obično prvo nastaju prskotine (rhagade) na mekanoj kožici bradavice, naročito kod žena koje nisu pravilnom negom pripremile bradavice za dojenje. Pri obilnijem lučenju mleka bradavica je stalno vlažna i meka, kožica se lako ozledi i popuca, naročito ako se dete dugo drži na sisi za vreme dojenja. Prskotine mogu biti sasvim površne, ali mogu biti i dublje, katkada malo i krvare, naročito posle dojenja deteta.

Ako se prskotine brzo ne zaleče, kroz njih, kao kroz svaku otvorenu ranu, ulaze razne klice u dojku i izazivaju zapaljenje dojke. Ovo oboljenje nastaje obično 7 do 8 dana posle porođaja, katkada i kasnije, a počinje drhtavicom, posle čega nastaje veliko povišenje telesne toplote (Do 40° C), glavobolja, katkada povraćanje i opšta klonulost.

Oboljenja dojke nakon porodjaja

Dojka je crvena, otečena i na najmanji dodir veoma osetljiva. Ako se širenje zapaljenja ne spreči, dolazi do skupljanja gnoja u dojci (apsces dojke) ili do gnojenja cele dojke.

Oboljenja dojke i bradavice su ozbiljna smetnja dojenju, te spre« čavaju ishranu novorođenog deteta. I najmanje prskotine prouzrokuju jake bolove pri dojenju tako da najstrpljivija majka gubi volju za dojenjem deteta, što opet smanjuje lučenje mleka.

U slučaju zapaljenja dojke mora se sasvim prestati sa dojenjem iz obolele dojke, što takođe lišava dete jedine pravilne hrane ― majčinog mleka.

Zbog toga dojke i bradavice treba unapred pripremiti za dojenje, o čemu je već bilo govora. Čim se pojave prve prskotine, bradavica se mora veoma brižljivo negovati i dojka redovno ispražnjavati da ne dođe do zastoja mleka. Pre i posle svakog dojenja bradavica se pažljivo obriše komadićem vate ili prokuvane, meke krpice ukvašene prokuvanom vodom ili 3% rastvorom borne kiseline. Nekoliko puta dnevno bradavica se izloži vazduhu, ili ako je mogućno sunčanoj svetlosti, da bi se kožica osušila. Nije dobro stalno držati na bradavici vatu sa raznim mastima, jer to još više razmekšava tanku kožicu na bradavici. Da se napukla bradavica ne bi dojenjem još više dražila, dobro je da dete sisa preko veštačke bradavice (od gume), a više puta potrebno je za 1 do 2 dana sasvim prestati sa dojenjem. U tom slučaju dojka se redovno ispražnjava pumpanjem ili izmuzivanjem. Lice koje neguje bradavicu (sama žena ili neko drugi) mora pre svakog dodira dobro oprati ruke, a dojku treba zaštititi dobrim prslukom od mekog platna da bi se sprečio nadražaj od košulje i odela.

Ako se pojave prvi znaci zapaljenja dojke, treba odmah potražiti lekara. U današnje vreme postoje lekovi koji brzo sprečavaju širenje zapaljenja. Zapaljenju dojku treba podvezati, na osetljivo mesto staviti hladan oblog, i dojku isprazniti pumpom ili pažljivim izmuzivanjem. Dete ne treba da sisa na zapaljenoj dojci. Ako nema dovoljno hrane u drugoj dojci, izmuženo mleko iz bolesne dojke se prokuva i dete nahrani kašičicom. Majka sa zapaljenom dojkom treba da leži u krevetu, da uzima lakšu hranu i da se dalje vlada prema uputstvima lekara. Na taj način će sprečiti gnojenje dojke, koja se može lečiti samo operacijom dojke, čime se kod žene smanjuje sposobnost dojenja pri sledećim porođajima.