Nepravilno mokrenje posle porodjaja

Nepravilno mokrenje dosta je česta pojava posle porodjaja. Od prvih dana posle porođaja žena ili ne može nikako da mokri, ili ne može da zadrži mokraću pa ova neprestano odilazi, ili oseća bolove pri mokrenju.

Sve ove teškoće pri mokrenju nastaju kao posledica dugotrajnog pritiska ploda na mokraćnu bešiku i mokraćnu cev za vreme porođaja, te obično prestaju posle nekoliko dana, kada mišići mokraćne bešike i mokraćne cevi opet ojačaju. Babica koja neguje majku i dete posle porođaja može i sama da pruži pomoć u ovakvim slučajevima. Međutim, ako je porođaj bio bez pomoći babice i posle porođaja su se pojavile razne smetnje prilikom mokrenja, onda treba odmah potražiti lekara ili babicu, jer neuka lica ne mogu ženi mnogo pomoći. Gnječenje trbuha, parenje i napinjavanje mogu da prouzrokuju krvarenje iz materice ili spustanje i ispadanje materice ili usmine (vagine).

Nepravilno mokrenje posle porodjaja

Mnogo je ozbiljnije kad žena tek 5 do 6 dana posle porođaja primeti da joj mokraća neprestano odilazi i da je ne može zadržati. To je znak da je posle dugotrajnog pritiska (u slučaju produženog porođaja) ploda u usmini ― vagini ― istrulila i otpala pregrada
između usmine i mokraćne bešike, usled čega je nastao otvor (fistula) kroz koji prolazi mokraća.

U ovakvom slučaju žena se mora držati veoma čisto: među bedrima treba stalno da nosi upijač (bindu) od sterilne vate ili prokuvane meke krpe, koju često menja i svaki put se zapere. Više puta otvor (fistula) zaraste postepeno bez naročitog lečenja. Ali ako tri meseca posle porođaja žena još uvek ne može da zadrži mokraću, onda treba da ide u bolnicu, gde joj se fistula operacijom zatvori i ponovo uspostavi pravilno mokrenje.