Šta izaziva i koji su uzroci pojačanog znojenja kod beba?

Ova pojava je uglavnom posledica preutopljavanja. Često se vidja kod dece koja nose rublje od sintetike. Znojnice se javljaju po koži u vidu ospe sitne kao proso. I to najčešće po vratu, ramenima i ledjima i iza ušiju, ili i po licu. Pojave se naglo, ali brzo i iščeznu. Naravno, ako se i uzrok na vreme otkloni.

Znojnice po koži izaziva, kao što to i sama reč kaže, obilno znojenje. Prema tome, pojava znojnica može da se očekuje kad god je odojče u prilikama pri kojima mora da se znoji i na taj način brani od vrućine — preutopljavanje, pregrejana soba, letnja žega i sl.

znojenje beba

Za znojnice mnoga majka misli da su „boginje”, jer ne ume da ih razlikuje od malih boginja, pa jadno odojče još više utopljava ne bi li „boginje što bolje izbile”. Na taj način ona samo pojačava i neguje znojnice.

Same po sebi znojnice obično prolaze bez posledica. Dovoljno je samo otkloniti uzrok i za dan-dva ne kvasiti kožu. Korisno je da se koža na kojoj se nalaze znojnice zaspe talkom. Ali ako se zapuste, mogu biti povod gnojnih oboljenja kože.