Koji su uzroci i kako se vrši lečenje malokrvnost kod beba?

Pojava od koje odojče vrlo često pati, a na koju roditelji izgleda da ne obraćaju naročitu pažnju. Vrlo verovatno iz razloga što odojče po svemu ostalom ostavlja utisak kao da je zdravo.

Uzroci – Malokrvnosg može da nastane iz više razloga. Može da je izazovs rdjava ishrana — dugotrajna isključivo mlečna i brašnena hrana, bez dovoljno voća i povrća i ostalih namirnica koje su bogate gvoždjem. Nekad može biti posledica ponovljenih oboljenja pribora za varenje i ishrane uopšte, a nekad i infek tivnih oboljenja, pogotovu ako duže traju. I, najzad, nekad i usled sklonosti odojčeta. Poznato je, na primer, da je nedonošče naročito sklono ovom oboljenju.

malokrvnost kod beba

Malokrvno odojče može nekad biti mršavo i slabo, a nekad i vrlo dobro uhranjeno i napredno. Ali je kad više kad manje bledo i nešto uvelo. Ovo bledilo se naročito ispoljava na ušima, koje su ne samo blede nego i nešto prozirne. Valja primetiti da ima i blede odojčadi koja nisu malokrvna, nego im je boja kože takva.

Lečenje – Lečenje je dosta jednostavno. Treba prvo otklonitn uzrok. Ako postoji infekcija — lečiti je. Odrediti pravilnu ishranu, davati manje kravljeg mleka, povećati količinu povrća i voća i ostalih namirnica koje su bogate gvoždjem. Svakodnevno dati žumance, jetru i meso.

Ali i ovde je bolje ne dopustiti da do oboljenja dodje. A najbolja predohrana — to je pravilna ishrana i čuvanje odojčeta od infektivnih oboljenja i proliva, i svakodnevni boravak na svežem vazduhu, kad god vremenske prilike dopuštaju.