Koji su uzroci i šta preventivno preduzeti protiv tuberkuloze kod beba?

Ova bolest najčešće se vidja u jednoj istoj porodici. Zbog toga je u našem narodu stvoreno mišljenje da je ona porodična i nasledna bolest. Ništa netačnije. Evo dva primera: ako se odojče odvoji odmah po rodjenju od svojih bolesnih roditelja, ono ostaje zdravo i ne oboli od tuberkuloze. Naprotiv, ako bi se neko zdravo i od zdravih roditelja rodjeno odojče poverilo nezi nekog lica obolelog od ove bolesti, skoro je sigurno da će i ono samo oboleti.

Tuberkuloza, dakle, nije porodična, a još manje nasledna bolest, nego se dobija po rodjenju. Bolest je zarazna i izaziva je naročita klica, zvana Kohov bacil. Na odojče prenosi je obolelo lice kašljanjem, kijanjem, poljupcem i dodirom. Osim toga, odojče se može zaraziti i prljanjem, i to obično onda kad počne da puže i u usta stavlja sve što mu do ruku dođe.

tuberkuloza bebe

Bolest na odojče najčešće prenosi obolela majka. Uostalom, i prirodno, ako se ima na umu da je sa njom u stalnom dodiru. Po sebi se razume da zarazu na odojče može da prenese i svako drugo obolelo lice koje sa njim dolazi u dodir. Ponekad i onda kad je ovaj dodir vrlo kratkotrajan.

Treba na zasebnom mestu pomenuti da se ova bolest .može da prenese i zaraženim mlekom od tuberkulozne krave. Ovaj način prenošenja sve je redji, jer se odojčetu retko kada daje nekuvano kravlje mleko.

Odojče je jako osetljivo i veoma neotporno prema tuberkulozi. Veoma je lako prima i, kad je već zaraženo, vrlo lako i oboli. Utoliko lakše ukoliko je mladje. A da li će oboleti, to na prvom mestu zavisi od uzrasta odojčeta, od broja klica koje je u sebe unelo, pa onda od trajanja dodira sa obolelom osobom. Što je ovaj dodir duži to je i opasnost od zaraze veća.

Od trenutka kad su klice već ušle u telo pa dok bolest ne nastane prodje izvesno vreme a da se zaraza ničim ne odaje. Taj razmak vremena nije uvek jednak. Ponekad je vrlo kratak, svega tri-četiri nedelje, nekad opet duži, po mesec-dva, pa i više.

Tuberkuloza je za odojče vrlo teška i opasna bolest. Što je mladje tim sve opasnija. I zato je treba suzbijati i po svaku cenu izbegavati. Svako odojče, bilo ono ugroženo tuberkulozom ili ne — a na prvom mestu odojče koje je rođeno od bolesne majke — treba odmah po rodjenju zaštititi „BGG”-vakcinom i, naravno, odmah izdvojiti iz zaražene sredine. Pa i onda kad sredina nije zaražena treba ga čuvati od dodira sa svim stranim osobama, naročito onim čije zdravlje izgleda sumnjivo .