Koji su uzroci povraćanja kod beba?

Zašto bebe povraćaju?

Povraćanje je, tako reći, obična pojava u životu beba. Zbilja, da li ima ijedna beba koja nije nikad povratila!

U doba odojčeta povraćanje može da nastane iz više razloga, te, prema tome, nema uvek isto značenje ni značaj. Da navedemo slučajeve koji su najčešći:

Ima odojčadi koja povraćaju vrlo male količine mleka, i to odmah po podoju. Ovo su većinom mladja i napredna odojčad, koja posisaju malo više mleka nego što im treba. Ova pojava je prolazna i ne škodi odojčetu.

zasto bebe povracaju

Prehranjivanje deteta na dojci dovodi do povraćanja. Ova povraćanja ne nastaju neposredno po podoju, kao ona prva, već docnije. U ovom slučaju odojče povrati veće količine mleka, koje je zgrušano. Ovo povraćanje u stvari je olakšanje preopterećenom želučiću. Ovde treba prepustiti odojčetu da vremenom nadje pravu meru.

U doba odojčeta do povraćanja može da dovede i preterano gutanje vazduha, i to kako u dojenog tako i u veštački hranjenog odojčeta.

Povraćanja usled prekomernog gutanja vazduha nastaju najčešće kad dojeno odojče gladuje na dojci.

Poznato je da svako odojče kada guta mleko guta uvek i nešto vazduha, ali ono koje gladuje na dojci nesravnjivo više. Progutani vazduh teži da napusti želudac i kada ga napušta, potisne i mleko i na taj način odojče povraća. Ova povraćanja usled gladovanja treba da se leče dohranjivanjem.

Ima dosta odojčadi koja povraćaju samo zato što se drže za vreme hranjenja u nepravilnom položaju, ili ne usprave odmah po obroku da podrignu, ili ne polože odmah posle toga u postelju.

Kad se hrani iz bočice, dete guta još više vazduha nego kada se hrani na dojci, pogotovo ako se bočica za vreme hranjenja drži u neispravnom položaju. Otuda su povraćanja u veštački hranjenog odojčeta češća nego u dojenog odojčeta.

Do povraćanja mogu da dovedu i drugi uzroci, kao što su: nepravilan raspored obroka, česti i obilni obroci, prebrzo hranjenje, hranjenje na silu, hrana koja je bogata mašću i neispravna i ukvarena hrana.

Ali ima i pravilno hranjene i zdrave odojčadi koja često povraćaju, reklo bi se bez razloga. Za ovo se ne može okriviti hrana ni način hranjenja, nego verovatno sklonost ka povraćanju. Ako se to dete doji, ne treba menjati hranu, pogotovo kad je mladje. U ovom slučaju promena bi dovela do goreg. A kada je u pitanju veštački hranjeno odojče, treba odrediti što gušću hranu, u obliku kašica sa brašnom, i davati manje mleka.

Naposletku, da napomenemo da povraćanje može biti posledica ili propratna pojava i neke bolesti, koja može da bude ozbiljna.