Saveti za majke kako da pravilno neguju bebe

Nega beba: oči, uši, nos, usta, zubi, kosa, nokti …

Nega očiju. — Za pranje očiju potrebna je naročita, prokuvana mlaka voda. Ovom vodom natope se dve gučice čiste vate ili mekana krpica. Ovim gučicama obrišu se oči, i to svako oko zasebnom gučicom. Gučica se povlači, preko zatvorenih kapaka, od spoljnjeg ka unutrašnjem uglu oka.

Nega ušiju. — Natopiti gučicu pamuka ili mekanu krpicu po mogućstvu prokuvanom vodom, onda lepo i pažljivo obrisati ušnu školjku, i ne ulaziti u šupljinu uha.

nega beba

Nega nosa. — Ne dirati u nozdrve dok je sve uredu, nego očistiti njihov ulaz samo spolja, opet gučicom pamuka ili mekanom krpicom, natopljenom prokuvanom mlakom vodom.

U slučaju da je nos zapušen ili da „curi iz nosa“, onda položiti dete da leži na leđima i u svaku nozdrvu uvući po jednu tvrdo savijenu gužvicu pamuka. Na taj način ce se nozdrve najbole očistiti. Preporučuje se da se posle toga ukane u svaku nozdrvu pokoja kap belog sleza. Po potrebi, lekar ce preporučiti i druge kapi za nos, naročito ako su nozdrve pune sluzi i gnoja. Dete ce uz pomoc ovih kapi lakše disati i omogućiće se bolje pražnjenje nosa. Sa kapima za nos, međutim, ne treba preterivati: one mogu i nadražiti sluzokožu nosa i još više začepiti nos. Umesto kapi za nos, ako je kijavica jača, mogu se dati i „Arbid” kapi kroz usta, ali se prethodno savetovati sa lekarom.

Nega usta. — Sluzokoža usta je u odojčeta
vrlo nežna i veoma osetljva, i može se lako ozlednti, pa i kad se sa najvećom pažnjom čisti. A ove ozlede mogu lako da postanu vratnice za ulaz klica. S druge strane, opet, u dojenog, pa i veštački hranjenog odojčeta ne mogu se usta, valjda, zaprljati bradavicom ili gumenom sisaljkom kad je ova čista, te, prema tome, nije ni potrebno da se čiste. I zato se u novije vreme pranje n čišćenje usta zabranjuje sve dotle dok odojče ne dobije i svoje poslednje mlečne zube. Ne dozvoljava se, isto tako, ni mazanje ni trljanje desni, kako se to u nas nekad radi, za vreme dok niču mlečnjaci.

Nega zuba. — Počinje se tek pošto su iznikli svi mlečljaci. Za početak dovoljna je jedna čista mekana krpica, natopljena mlakom vodom, kojom se zubići jednostavno otru, i to posle jela. Ali kako da se počne sa četkicom? — Ako bismo pokušali da mi sami detetu peremo i čistimo zube, onda ćemo vrlo verovatno naići na otpor. I najčešće nećemo uspeti. A ako mu pružimo priliku da posmatra kako mi odrasli to radimo, onda će i ono samo pokušati da to čini, pa će, u toku vremena, naučiti da samo neguje svoje zube, onda mu to neće biti nešto neprijatno, već zabavno. i, vremenom, preći će mu u naviku.

Za čišćenje zuba potrebna je naročita, mala, mekana četkica. Sa ovom se ako ništa a ono odstranjuju ostaci hrane koji su zapali medju zube. Čišćenje zubića treba da se vrši jednom, a najviše dva- put dnevno, i to samo posle jela. Najbolje uveče, pred spavanje.

Kod nas se još uvek mlečnjacima ne poklanja pažnja koju oni zaslužuju. Računa se, iznićiće na njihovo mesto novi zubi. Ako se ne smetne s uma da mlečnjaci treba da posluže do sedme godine i da se poslednji zamenjuju tek kad je detetu dvanaest godina, onda će se uvideti da je ovaj način razmišljanja pogrešan i štetan. I mlečnjake treba, dakle, negovati i lečiti, kao što se leče i neguju i stalni zubi.

Nega kose. — U toku kupanja kosmati se deo glave može mnogo slobodnije trljati i prati nego što to naša majka misli. Te zbog toga kosu nije teško negovati. Za to su potrebni sapun, voda, deblji češalj i mekana četka.
U našem narodu još i danas vlada predrasuda da se kosa, naročito na temenu, ne sme mnogo prati ni trljati, pogotovu pritiskati. Verovatno iz bojazni da se ne bi ozledila ona mekota na glavi — prednja temenica. I onda se od izlučevina lojnih žlezda, od peruti i prašine i vlakana od platna na glavi naprav takozvana mlečna kora. Pojava je ružna i nezdrava. A može se vrlo lako preduprediti. I to jednostavno svakodnevnim pranjem glave toplom vodom i sapunom, pa onda češljanjem i brisanjem.

Nega noktiju. — I uprkos predrasudi koja u našem narodu vlada, nokte treba seći i u odojčeta, i to iz ova dva osnovna razloga: prvo, noktnma se dete grebe, nekad i ozledi, drugo, ispod njih se nakuplja nečistoća. Nokte greba seći otprilike jedanput nedeljno, i to u visini vrhova prstiju.

Zapiranje. — Kada se odojče zaprlja stolicom, treba odmah da se raspovije i da mu se zadnjnca obriše i zapere mlakom vodom, pa tek onda da se prepovije u čiste pelene. Košuljicu i benkicu ne treba menjati, osim kad su zaprljane.

Brisanje zadnjice treba da se vrši čistom vatom ili mekanom krpicom, a nikada ni prljavom ni čistom pelenom. Pri brisanju zadnjice treba da se krpica povlači odozgo nadole, a nikako odozdo nagore, da se ne bi zaprljao polni pribor. Ovo naročito kad je u pitanju devojčica. Zapranu zadnjicu treba dobro posušiti, pa tek onda dete prepoviti.

Prokuvano ulje. — Najčešće je u upotrebi maslinovo ulje, premda može da se upotrebi i neko drugo biljno ulje. Ulje je potrebno samo kad postoji ojed na zadnjici. U ovom slučaju zadnjica se ne zapira vodom, nego se obriše gučicom pamuka ili mekanom krpicom natopljenom uljem.

Dečji prašak. — Ima više vrsta ovog praška, ali je najbolji čist talk. Ovim praškom mogu da se zasipaju prevoji i nabori kože, i to samo kad su dobro posušeni. Ovo zasipanje treba da se vrši sa što manje praška kako bi se tim izbeglo stvaranje grudvica i ljuspi, koje mogu da nadraže kožu. Ako se odojče često prepovija i uredno zapira i kupa i ako se koža drži u suvoći, ovaj prašak neće mnogo ni trebati.

Merenje temperature. — Ako je odojče zdravo i napredno, nema nikakve potrebe da se proverava toplomerom kolika je temperatura njegovog tela. Temperatura tela treba da se meri samo kad se sumnja da je povišena, kao, na primer, u infekcijama ili kada je snižena, kao što se to dogaća u jakom i dugom rashladjenju ili kada je posredi nedonošče i urodjeno nemoćno i ishranom teško oštećeno odojče.

U odojčeta temperatura tela može da se meri na više načina — pod pazuhom, u preponi i u čmaru. Najbolji je i jedino tačan način merenje u čmaru. Evo kako ovo treba da se izvodi:

Ako je odojče mladje, položi se u postelju na njegovu levu ili desnu stranu. Levom rukom drže se nožice i podlakticom pridržava gornji deo tela. Desnom rukom, koja je slobodna, uvlači se toplomer u čmar.

U slučaju da se naidje na otpor, ne treba se uporno boriti sa detetom, već trenutno odustati. Pričekati dok se ne umiri, pa ponovo pokušati. Uostalom, na otpor se nailazi samo kad je u pitanju starije odojče.

U čmar se uvlači samo tanji deo toplomera. Pošto je uvučen, toplomer se stalno drži desnom rukom sve dok ostaje u čmaru.

Koliko je vremena potrebno da se drži toplomer u čmaru — ovo je pitanje koje često postavljaju naše majke. Treba da se drži ne samo dotle dok se ne vidi kako se živin stub penje nego i pošto zastane još za jedan minut.

Temperatura u čmaru je uvek za tri do pet desetih delova jednog stepena viša nego u preponi ili pod pazuhom. Niska temperatura je nekada ozbiljnija opomena nego povišena j .

Detetu u drugoj godini temperatura se obično meri pod pazuhom, premda nekad i u čmaru ili u preponi, ali nikad u ustima.

Toplomer se mora svaki put pre upotrebe očistiti i oprati čistim alkoholom. Deo toplomera koji se uvlači u čmar treba namazati prokuvanim biljnim uljem ili vazelinom.