Kako je pravilno i koliko često treba kupati bebu?

Koliko je važna uloga koju vrši koža kao deo tela! Ona je prva brana koja štiti telo od svih spoljašnjih nasrtaja. Ona je jedan od puteva kojim telo izbacuje otpatke koji se u njemu nagomilavaju. I mesto na kome se telo najuspešnije brani od spoljašnje vrućine.

Samo što, štiteći ostale delove, koža izlaže samu sebe. Na nju prvo pada nečistoća, taloži se prašina a nekad i klice. Moramo je, dakle, negovati i čistiti da bismo joj pomogli da uspešno odgovori zadaćama kojima je namenjena.

Ali se kupanjem ne neguje samo koža nego se njime u isto vreme povoljno utiče na optok krvi i disanje, i na rad živaca, te prema tome, i na opšte zdravlje.

kupanje beba

Na osnovu svega što je gore ukratko rečeno može da se vidi da je uredno kupanje prvi i osnovni uslov svake dobro zamišljene nege odojčeta. Ali i ovo pravilo ima svoje izuzetke. Tako, na primer, nedonošče i uopste svako nemoćno odojče ne sme da se kupa sve dok dobro ne ojača. A za ovo često je potrebno i poduže vreme. Novoroćenče se, isto tako, prvih dana po roćenju obično ne kupa, već se čeka dok pupčana vrpca ne bude otpala i rana zarasla.

Kad pupčana rana bude potpuno zarasla, onda svako zdravo i napredno odojče treba da se kupa, ako je moguće, svakog dana. Dok je mladje, svejedno je u koje se doba dana kupa. Samo nije dobro da se kupa neposredno po podoju, već najbolje pred sam podoj. Ako se odojče kupa po podoju, može lako da povrati posisani obrok. S druge strane, kad se kupa pred sam podoj, onda bolje sisa i najlakše zaspi.

Starije odojče, kad počne da puže ili hoda, obično se preko dana toliko zaprlja da je bolje da se okupa uveče, pred spavanje i, naravno, pre obroka.

Dobar deo pribora koji je potreban za kupanje ne moramo kupovati. Zdelica za vodu, pramen čistog pamuka za pranje lica, mekan, čupav ubrus za posušivanje kože, sudovi za toplu i hladnu vodu, stolica za majku koja kupa i stočić za prepovijanje naći će se u svakoj kući.

Za kupanje odojčeta potrebna je naročita kada, emajlirana, plehana, drvena ili od plastike, sasvim svejedno, samo da se može lako očistiti. Svaki put pre i posle kupanja kadu treba dobro oprati vrućom vodom i sapunom. Po sebi se razume da se ova kada ne sme i za nešto drugo upotrebljavati a najmanje za pra nje pelena ili nešto slično.

Voda za kupanje treba da je sto čistija, najbolje iz vodovoda ili sa izvora. Može i bunarska, a i rečna voda, samo da je čista. Vodu sumnjivog porekla treba prethodno prokuvati, zatim ostaviti da se sama po sebi rashladi do potrebne mere.

Za početak treba nešto manje vode nasuti u kadu dok se majka ne nauči kako treba dete da se drži prilikom kupanja.

Na temperaturu vode u kojoj se dete kupa treba obratiti naročitu pažnju. U prvim nedelama po rođenju voda treba da je prilično topla, oko 36—37°C, a kasnije, kad odojče bude ojačalo, postepeno već svežija, ali nikad ispod 33°C. Ako nema toplomera, temperatura vode se može izmeriti, istina približno, i laktom. Ako voda koja je spremljena za kupanje nije ni toplija ni hladnija nego što je lakat, to je dokaz da je otprilike podgrejana kako treba. Voda treba da je dobro promešana pre nego što se proverava da li je zagrejana kako treba.

Za kupanje odojčeta potreban je što blaži sapun, i to najbolje prethodno rastvoren. Od većeg sapuna odseče se parče koliko kutija od šibica, izreže se na tanke listiće i saspe u litar vode. Zatim se prokuva. Dobivena količina sapunice može da posluži za pet- šest kupanja.

Odojče se može sapuniti čistom krpom ili, još bolje, naročitom rukavicom od čupavog platna. Pre i posle upotrebe krpu ili rukavicu treba dobro izaprati.

Za kupanje treba sve unapred pripremiti. Ako je potrebno, prvo sobu provetriti, onda, ako treba, zatvoriti vrata i prozore, podesiti temperaturu sobe, tako da ne bude više od 22°C; ni niža od 18°C; pripremiti pelene i rublje, vodu za kupanje i ostalo što bude potrebno. I onda se pripremiti za kupanje. Zastrti se jednom čistom gumenom ili platnenom pregačom i oprati ruke toplom vodom i sapunom, pa početi.

Odojče se prvo raspovije i položi na sto za kupanje ili na majčino krilo, prema tome kako je zgodnije majci. Posle toga navuče se na desnu ruku rukavica od čupavog platna, nakvašena sapunicom. Leva ruka pridržava deo tela koji se sapuna. Počinje se sapunati odozgo naniže, prvo teme, pa onda zatiljak, vrat, leđa i prsi, pa redom naniže. Ne sme da se izostavi ni najmanji prevoj ni nabor kože. Trlja se polako, ne naglo i jako. I jednom vec istrljano mesto ne sme da se ponovo sapuna.

Kad je sapunanje završeno, odojče se obuhvata levom rukom preko grudi i nadnese nad vodu u kadi, licem okrenutim vodi, a desnom se rukom spere sapunica s glave. Zatim se odojče spušta u kadu. — Uhvati se levom rukom ispod leđa, tako da mu naša podlaktica dođe ispod vrata i na ovoj počiva glavica, i šaka se obavije oko njegove mišice, tako da palac dođe gore, a ostali prsti dole. Šaka desne ruke podnese se pod zadnjicu. U kadu se odojče spušta pažljivo i postepeno dok u vodi ne ogrezne do sredine grudi ili, najviše, do vrata. Još uvek se pridržava levom rukom. Desna ruka spira sapunicu.

Posle dva-tri do, najviše, pet minuta dete treba da se izvadi iz kade i uvije u mekano i zagrejano platno. Ovim platnom treba da se pažljivo posuši koža. Treba da se trlja ne platnom po koži već rukom po platnu. Treba da se pažljivo posuše svi nabori i prevoji kože pošto su ta mesta vrlo osetljiva prema vlazi i lako se ojedu. Pelene i rublje treba da su još unapred pripremljeni da se ne bi ostavljalo golo okupano dete i tražilo u šta da se prepovije.

Treba naročito voditi računa i o tome da odojče ne ostane u vodi duže od tri do pet minuta da se ne bi zamorilo ili oznojilo ili, možda, nahladilo. Kao što se vidi, treba odbaciti male plovke i dr- vene lađe i ostale igračke koje služe za zabavu i odojče zadržavaju u kadi. Da li je potrebno da se dokazuje da kada nije mesto za zabavu!

Uzgred da napomenemo da se nađe dete koje ,,neće” i ,,ne voli” da se kupa. Ne dopušta da se svuče, otima se, vrišti i neće u kadu. Najčešće je u pitanju dete kome je ranije prilikom kupanja učinjena neka neprijatnost. Ušla mu je sapunica u oči, opekla ga voda, pravljeni su nespretni pokreti pri kupanju, ili nešto tome slično.

Tags: