Na šta treba obratiti pažnju prilikom oblačenja beba?

Povoj može da posluži samo dotle dok odojče živi u kolevci i dok leži. Ne postoji povoj koji može na njemu ostati kad počne da sedi, da puže i hoda. Otada se način oblačenja postepeno menja.

Gaćice. — Od početka drugog polugodja donji deo tela, umesto povoja, oblači se u gaćice. U ove se, bar za jedno vreme, umeće i jedna manja, načetvoro previjena mekana pelena, da kupi mokraću i prima stolicu. Za pridržavanje gaćica potreban je naročiti pojasić. Ovaj se navlači preko košulice.

oblacenje beba

U poslednje vreme i u nas su našle svoju upotrebu gumene gaćice. One se oblače umesto platnenih da bi valjda sačuvale krilo i postelju od mokraće i stolice. Da li je potrebno da se duže dokazuje koliko su te gaćice štetne? One drže vlagu i pomažu razvoj klica, nadražuju kožu i na kraju izazovu pojavu ojeda. Njihova se upotreba može da dozvoli jedino za vreme putovanja, i za kraće vreme. Ove gaćice se moraju opratn toplom vodom i sapunom posle svake upotrebe.

Čarapice. — Nožicama treba uvek da je toplo. Ako nisu dovoljne pelene i pokrivač, onda se oblače čarapice. Čarapice mogu biti duže ili kraće, što zavisi koliko od odojčeta i njegovog načina života toliko i od vremenskih prilika. Za zimu je najbolja vunica, čista ili pomešana sa pamukom. Kad je vreme toplo,čarapice nisu neophodne, pogotovo ako je odojče u postelji.

Haljinica. — Što je haljinica prostranija to je udobnija i duže će poslužiti. Za prve mesece najbolja je haljinica sa rukavima. Ona, pored ostalog, može zgodno da posluži i za šetnju po hladnom vremenu. Za odojče koje hoda haljinica treba da je nešto kraća, sa rukavima ili bez njih, prema prilikama. Platno treba da se bira kako prema odojčetu tako i prema godšnnjem dobu. Leti neko tanko i mekano platno, zimi nešto deblja i toplija, a najbolje vunena tkanina.

Spavaćica. — Mladje odojče se oblači jednako i danju i noću, samo što se noću malo bolje utopljava. Kad počne da puzi i da hoda, onda i odelo više prlja, i zbog toga ne bi smelo da se stavlja u postelju u odelu koje je nosilo u toku dana. Treba mu obući noćno rublje: košuljicu, pod zadnjicu mekanu pelenu i spavaćicu.

Spavaćica treba da je sašivena po istom kroju kao i košulja, ali treba da je dosta duža i prilično prostranija, bez rukava ili, bolje, s rukavima. Obično se pravi od porheta ili nekog jačeg platna. Može i od nekog dotrajalog posteljnog čaršava. Prorez treba da je napravljen pozadi.

Ali ima odojčadi koja nemirno spavaju i često se otkrivaju. Njima je potrebna spavaća košulja koja se odozdo skopča pomoću dugmića. U slučaju da ni ovo ne pomaže, onda treba napraviti naročiti džak za spavanje.

Kapica. — Zdravom i naprednom odojčetu ne pokriva se glava, bilo da je u postelji ili van nje. Kapica mu može biti potrebna samo kad se iznosi ili izvodi u šetnju. Izbor platna prepušta se majci. Ako se uzima svila, za hladnije dane kapica se mora podstaviti flanelom ili nekom drugom toplijom postavom. Što se tiče kroja, treba da je jednostavan. Za zimu je dobra prostranija pletena kapica, koja može da pokrije i deo vrata. Za sunčane dane potreban je šešir od običnog belog, malo krućeg platna.

Obuća. — Za početak najbolji su vuneni priglavci. Ispletu se od vunice, ali mogu i da se sašiju od neke punije i jače tkanine. Za odojče koje puže ili hoda treba ih podšiti nekom mekanom kožicom. Može i kožica od nekih starih rukavica.

Prve cipelice treba da su lake i udobne, sa mekanim i lako savitljivnm đonom, i što prostranije, jer će duže da posluže. Ipak ne toliko da spadaju s nogu. Za početak duboke cipele su bolje i zdravije nego plitke.

Oblačenje. — Nije uvek lako obući odojče, pa ni svući. Istina, nadje se odojče koje hoće da pomogne majci koja ga oblači, ali ih je više koja se protive — nemirna su, plaču, bore se i otimaju. Treba biti strpljiv, miran i istrajan. Pribegnuti, po potrebi, nekad pesmi, a nekad igrački.

Utopljavanje. — Kako treba da se utopli odojče? — Evo pitanja na koje naša majka još uvek ne daje pravilan odgovor, nego nekad utopljava više, nekad manje no što treba, a najčešće preutopli.

Da počnemo prvo sa detetom. Što je mlaće i nežnije i slabije uhranjeno, i mirnije, to mu treba i nešto toplije i punije rublje i odelo. Što je jače, naprednije, nemirnije i starije i bolje uhranjeno, to se može nešto lakše utopliti.

Razume se da se isto tako mora voditi računa o vremenskim prilikama i sredini u kojoj odojče živi. Ne toliko o godišnjem dobu. U jednom podneblju koje je nestalno kao što je naše ne treba se na to mnogo osvrtati, nego na trenutne vremenske prilike.

Nije teško oceniti da li je odojče utopljeno kako treba. Ako je nemirno, oznojeno i umorno, biće da je jače utopljeno no što treba. Ako je u licu pobledelo, i ako su usne modre, a ručnce i nožice hladne, biće da je isuviše lako odeveno.