Kako treba da izgleda krevetić i postelja za bebe

Dobra, stara kolevka! Odnjihala je toliko pokolenja, a sad se u miru povlači na tavan. Njeno mesto zauzeo je krevetić, jer je podesnij, zdraviji i udobniji.

Najbolji je krevetić je od gvožća sa visokim nogama, tvrdjom podlogom, i visokom i čvrstom ogradom. Lako se pere. Udoban je i podesan. U njemu odojče ima slobodu pokreta, može da se uspravlja, da puže i da se uči hodanju.

Preko dušečića treba da se prostre nepromočivo platno, da štiti od vlage. Povrh ovog platna, a na mestu, gde odojče vlaži, postavi se tanak isprošiven pamučni jastučić ili deblja flanelska pelena da kupi vlagu. Ovih jastučića ili pelena treba imati više, za promenu. Postelja se onda prekrije mekanim čaršavčićem, koji treba da je dobro zategnut.

krevetic za bebe 56

Odojčetu ne treba uzglavlje. Da bi mu stas bio što praviji, potrebno je da ležište bude što ravnije. U krajnjem slučaju, umesto jastučića pod glavu se može
podmetnuti čist, previjen ubrus.

Za pokrivanje je najbolje lako i mekano ćebence jer ne smeta pokretima i dobro se obavija oko tela. Ono se uvlači u navlaku od pamučnog platna. Na uglove ove navlake se obično prišivaju vrpce, pomoću kojih se pokrivač može pričvrstiti za ogradu od kreveta. Ako je pokrivač veći, onda može i bez ovih vrpca, i onda se ivice ćebeta podvuku pod ivice dušečića. Tada se odojče ne može otkriti ni kada nemirno spava. Pri pokrivanju treba obratiti pažnju na to da pokrivač nikad ne presegne odojčetu dalje od pazuha. Ruke treba da su uvek izvan pokrivača.

Što se tiče položaja pri ležanju, treba nastojati da odojče leži jedanput na levoj, drugi put na svojoj desnoj strani, a ne mnogo na leđima. Ovo je iz razloga što u ovom položaju bolje diše, što se na taj način može da izbegne spljoštenje zatiljka i krivljenje glave, što teže povrati, i najzad, što bi, u slučaju da povrati, povraćena hrana mogla da istekne slobodno kroz usta i ne bi prodrla do dušnika, te se ne bi zagrcnulo.

Pri stavljanju u postelju treba obratiti pažnju na to da glava ne leži uvek na jednom te istom mestu, nego jednom glava gde su dotad bile noge, a drugi pug noge gde je bila glava.

Kako je najbolje da se beba utopljava u postelji?
To zavisi pre svega od njegovog uzrasta, telesnog sastava i načina ishrane! Što je odojče nežnije i mlađe i što se slabije hrani to mu je potrebna toplija postelja. Zavisi, donekle, i od temperature sredine, pa, prema tome, i od godišnjeg doba.

Ipak, na godišnje doba ne treba se mnogo osvrtati. A naročito u podneblju kao što je naše, gde se vreme i temperatura mogu lako da promene. Prema tome, sve zavisi od trenutne temperature spoljašnje sredine, mnogo više nego od godišnjeg doba.

Ako se odojče znoji kad je u postelji, ovo je najčešće dokaz da je preterano utopljeno. Ali nekad može da se znoji i zato što nije zdravo. Kao primer da navedemo rahitis („meke kosti”).

Hladne ili tople ruke, ili noge, nisu tako pouzdana mera za ocenu da li je odojče utopljeno kako treba, već na prvom mestu njegov izgled lica. Ako je u licu ubledelo ili pomodrelo, onda mu je hladno i treba ga bolje utopliti.

Ako je odojče rashladjeno, treba pojačati njegov povoj debljom flanelnom pelenom, po potrebi dati topliji pokrivač ili bocu napunjenu toplom vodom uvijenu u flanelsko platno. Ove mere retko su potrebne zdravom i naprednom odojčetu, pogotovo ako je hranjeno kako treba.

Kao što je ranije rečeno, dobar krevet može da posluži odojčetu za vežbanje u sedenju i puzenju i hodanju. Sve to treba prepustiti samom odojčetu. Ne služi ničemu dobrom kada se odojče ostavlja da sedi ograćeno jastucima ili naslonjeno uz ogradu od kreveta, ili kada se uspravlja da stoji i hoda ako ono samo to ne može. I bilo bi mnogo pametnije da se vidi zašto je to tako.

Postelja je mesto gde odojče provodi najviše vremena. Zato treba da je uredna i čista. Sve posteljne stvari treba svakog dana provetriti i istresti i sunčati, a posteljno rublje, platno i pelene redovno menjati i uredno prati. Po mogućstvu, sušiti ih na suncu.