Koje namirnice su potrebne i dobro ih je davati u ishrani beba

voce u ishrani beba 56
Voće

Voće je odličan izvor pojedinih vitamina i mineralnih soli i šećera i zbog toga zauzima izuzetno važno mesto u ishrani odojčeta. Iz ovog razloga kad se sa davanjem voća počne, onda se nastavlja i nikada više ne prekida.

Prvo se počinje sa sokom od voća. Sa davanjem kuvanog i pasiranog voća treba da se počne kada odojče navrši tri meseca. Kuvano voće koje dete prima treba da je u početku više tečno i ujednačeno, a docnije je dovoljno da je grubo prognječeno. Počne se sa manjom količinom, pa se postepeno povećava do 100 grama dnevno.

Od sedmog meseca odojčetu može da se daje i sirovo voće, ali treba da je dobro očišćeno, oprano, oljušteno, nastrugano ili prognječeno. Ovde dolaze u obzir: jabuke, kajsije, breskve, kruške, i šljive i groždje. Kad se daje groždje, treba da se skine opna.

Od voća je nekada zazirano pošto je smatrano da izazisa proliv. Danas u to malo verujemo. Odojčetu može da se daje ovo voće: jabuke, kruške, trešnje, kajsijs, breskve, šljive, groždje i jagode i maline, prema tome kad koje dospeva. U jagodama i malinama nalaze se znatne količine vitamina „C“. Jabuke se najviše daju pošto se zadugo mogu da održe u ispravnom stanju.

U nedostatku svežeg voća odojčetu može da se daje marmelada i pekmez od voća, ali samo kad su sveži i potpuno ispravni.

Happy healthy little girl eating vegetables - chomping a carrot - isolatedPovrće

Kao god i voće, i povrće je isto tako dobar izvor mineralnih soli i pojedinih vitamina i skrobovina. Pored toga, u povrću se nalaze i znatne količine biljnog vlakna, koje povoljno utiče na pokrete i pražnjenje creva.

Sa davanjem povrća odojčetu treba da se počne najkasnije od petog meseca. Kojim redom i koje povrće treba da se daje, to zavisi u velikoj meri od godišnjeg doba. Za početak najbolje je da se daju: mrkva, paradajz, kelj, spanać, bundeva i zelena boranija. Sa davanjem spanaća odojčetu ne treba preterivati. Dovoljno je dati ga jednom do dva puta nedeljno, i to najbolje uz još neko povrće (na primer šargarepu ili krompir). Zbog nepoželjne oksalne kiseline koja se nalazi u spanaću treba obavezno spravljati spanać s mlekom. Kupus i karfiol mogu da se daju s vremena na vreme. U rano proleće može da se daje i mlad grašak i tikvice i mlad krompir. Mlad krompir se teže gotovi i mladje odojče ga teže prima, jer se lepi i razvlači. Pradajz i svež mlad krompir i keleraba bogati su naročito vitaminom,, C”. Sve ovo povrće može da se daje odojčetu odvojeno ili pomešano.

Odojčetu treba da se daje samo kuvano povrće, u početku više tečno i dobro pasirano, a docnije grubo prognječeno i vremenom sve gušće.

U drugoj godini dete može da dobija i nekuvano sveže sirovo povrće, kao što su oljušten paradajz, nastrugana mrkva, celer, i salata sa šećerom i sokom od limuna.

Odavno je primećeno da su i mala deca često veliki izbirači u voću i povrću. Jedno dobro uzimaju, drugo odbijaju. O ovome treba voditi računa, pa po potrebi izmeniti, ili nekad privremeno odustati od onog što dete nerado uzima. U krajnjem slučaju, ako ide teško sa povrćem, onda dati više voća, i obratno.

zitarice u ishrani bebaŽitarice

Žitarice su korisne i potrebne odojčetu koliko zbog njihove hranljive vrednosti toliko, još vise, zbog njihovsg sadržaja vitamina „B” i gvoždja. Iz ovog razloga u poslednje vreme sve više se daju odojčetu u obliku pahuljica i tučenog zrna ili mrkog brašna. Belo brašno slabije je kao hrana pošto je oskudno u vitaminu „B‘‘ i u gvoždju.

Od svih vrsta brašna kao hrana za odojče najbolje je ovseno brašno, a zatim mrko pšenično i ječmeno brašno. Kukuruzno brašno je od manje vrednosti i zato je mnogo reće u upotrebi.

O primeni brašna u ishrani odojčeta u nas još uvek vladaju nejasni pojmovi. Jedne majke zaziru od brašna, druge daju preterane količine, a treće ga daju suviše rano. Kad se daje kad i kako treba i u odmerenoj količini, brašno služi ne samo kao hrana nego olakšava i varenje kravljeg mleka.

Da bi se imala stvarna korist od davanja brašna, treba prvo znati kada i koliko treba da se daje. Odoj četu može da se daje do najviše Jedna kašičica brašna na mesec uzrasta. Sa davanjem može da se počne od petog meseca. Nekada je davano ranije, i to bez potrebe, a nekada i na štetu odojčeta.

Kad odojče bude ojačalo, može da dobija umesto brašna odgovarajuću količinu sasušenog i istucanog mrkog hleba ili pasiranog kuvanog krompira. Docnije se daje i kuvano testo, kao što su makaroni i špageti.

hleb u ishrani bebaHleb

Najbolji je pšenični hleb umešen od mrkog brašna. U nekim zemljama daju i hleb od ra ženog brašna. Hleb namenjen odojčetu treba da je dobro pečen, a zatim sasušen.

Hleb ne služi kao neka važna hrana sve dok dete ne nauči da žvaće, premda može da se upotrebi za pravljenje poparice, ili se istuca pa pomeša s mlekom. Potreban je naročito za to da se dete vežba u žvakanju.

.

jaja u ishrani bebaJaja

Veoma korisna i dragocena namirnica. Žumance je bogato mašću i mineralnim solima, a posebno gvoždjem. Pored toga, sadrži i više vitamina, a naročito vitamina „A“ i „D”. Prema tome, može — bar donekle — da zameni riblje ulje. U belancetu se nalazi belančevina. Kao što se vidi, žumance je kao hrana mnogo bolje.

Sa davanjem jajeta treba da se počne kada odojče navrši četiri meseca. Počinje se prvo sa davanjem žumanceta. Ovo poglavito stoga što su neka deca vrlo osetljiva na belance. Kada ga primaju, povraćaju i dobijaju koprivnjaču.

Žumance se uvodi u ishranu postepeno. Počinje se sa jednom četvrtinom, pa se svaka tri – četiri dana povećava za jednu četvrtinu, do jednog celog žumanceta dnevno.

Otprilike krajem devetog meseca dete treba da dobije celo jaje, u početku mekano kuvano, a docnije može i sirovo.

Jaje treba da se daje svaki dan, i to bez prekida. U drugoj godini i dva jajeta dnevno, pogotovo ako dete ne dobija meso ili jetru. I obratno, kada dete nerado uzima ili ne podnosi jaje, treba da dobija više mesa ili jetre.

meso u ishrani bebaMeso

Meso spada u red namirnica koje su detetu mnogo potrebnije nego sto se u nas misli. Najbolji je iz vor belančevine, i to najbolje kakvoće. Lako je svarljivo i odojče ga rado prima i dobro podnosi.

Kao hrana za odojče najbolja je teletina, jagnjetina, piletina, mlada govedina i meso od ribe koja nije masna i nema sitne kosti.

Odojčetu treba da se daje meso kuvano na vodi ili pečeno na vatri, a nikako prženo na masti. U početku treba da je nastrugano, a docnije samo usitnjeno. Kad je tako pripremljeno, žvakanje je nepotrebno.

Sa davanjem mesa može da se počne kada odojče navrši šest meseci. U početku treba da se daju manje količine, a docnije veće, i to najmanje triput u nedelji. Ako dete iz ma kog razloga ne dobija redovno jaje ni dovoljno mleka, onda treba da dobija više mesa. Ako kad dobije vise mesa, neće biti stete. Malokrvnom i bledom detetu potrebno je više mesa.

Jetra

Kao hrana jetra vredi koliko i meso, ako ne i više, jer sadrži više gvoždja i pojedinih vitamina, a naročito vitamina „A” i „D“. Može da se daje kad i meso, ili i ranije.

Kolači

Kao hrana za odojče i za malo dete kolači su nepotrebni, ako ne i nepoželjni. Ne sadrže mnogo više hranljivih materija, već često i manje nego mnoga druga i na prvi pogled jednostavna hrana. Davanjem kolača se po pravilu izopači ukus u deteta i gotovo uvek pokvari apetit. Ovo može da dovede dotle da dete izmeni svoje navike u jelu do te mere da više ne prima kako treba ni redovnu hranu.

Šećer

Ima nekoliko vrsta šećera koji služe za ishranu odojčeta. Nemamo potrebe da ih ovde nabrajamo, ovo tim pre što je za ishranu zdravog odojčeta običan šećer neobično dobar i dovoljan. Ostale vrste šećera dolaze obično u obzir kad su u pitanju neko obeljenje sa prolivom ili poremećaji ishrane.

Ima jedan domaći proizvod, naš deskromalt, koji je, u stvari, jedna preradjevina brašna. Ovaj proizvod je vrlo dobar i lako se vari. Može da se upotrebi pomešan sa običnim šećerom, koji se dodaje kravljem mleku, ili da se doda u kuvano voće i povrće, umesto običnog šećera.

Med

Med je vrlo dobra i korisna namirnica. U medu se nalaze tri vrste šećera i neznatne količine po jedinih vitamina „B“. U ishrani odojčeta može da zameni običan šećer. Ponekad je bolji od običnog šećera, ali je njegova hranljiva vrednost nešto manja. U ovom pogledu deset grama meda vredi otprilike koliko osam grama šećera.