Kako upotrebljavati i davati vodu bebama

Upotreba vode kod beba

Za dojeno odojče glavni, a u prvim mesecima i gotovo jedini izvor vode jeste majčino mleko. Za ve štački hranjeno odojče glavni izvor vode je mešavina kravljeg mleka i vode i šećera koju prima. Na taj način odojče u prvim mesecima dobija dovoljno vode hranom, tako da je retko kada traži.

Potrebe za vodom nisu uvek podjednake ni u zdravog odojčeta, već su do izvesne mere promenljive. One su zavisne, na prvom mestu, od temperature spoljašnje sredine i od suvoće vazduha. Pod ovakvim prilikama i odojče koje je ranije odbijalo da primi vodu sad je samo traži i vrlo rado prima.

Iz ovoga proizlazi da za vreme leta odojčetu treba da se daju veće količine vode, pogotovo ako se veštački hrani. Ovo je najbolja predohrana od proliva.

“U bolesnog odojčeta potrebe za vodom su znatno povećane, pogotovu ako ima povišenu temperaturu ili proliv. U ovom slučaju dete treba da se stalno poji vodom, jer je ovo preče od lekova.

Zdravom odojčetu vodu treba ponuditi neposredno po obroku ili izmedju obroka, a nikada neposredno pre obroka. Ova voda može da se daje iz bočice ili kašičicom, prema tome kako je zgodnije.

Odojčetu treba da se daje samo prokuvana voda, bez obzira na to da li je iz vodovoda, iz bunara ili sa izvora. Ovu vodu treba prokuvati tri minuta i držati u čistom i pokrivenom sudu. Od druge godine vodu više ne treba kuvati, osim kad je sumnjivog porekla.