Koji vitamini su potrebni u ishrani beba

Vitamin „A„

Ovaj važan vitamin je potreban odojčetu u većoj količini nego odraslom čoveku, i ono ga dobija do voljno u hrani koju prima. Prema tome, zdravom i pravilno hranjenom odojčetu vitamin „A” ne treba da se dodaje uz hranu. U ovom pogledu izuzetak je nedonošče, u koga su potrebe za ovim vitaminom znatno veće.

Kao što je ranije rečeno, glavni i najbolji izvor ovog vitamina predstavlja riblje ulje, mleko majčino i kravlje, i žumance.

vitamini bebe 65

Vitamin „B„

Njihovi izvori su po pravilu zajednički, premda nisu podjednako zastupljeni u svakoj hrani u kojoj se nalaze. Kada je ishrana dobro odmerena, ove vitamine odojče dobija u dovoljnoj količini hranom, tako da nema potrebe da se traže iz apoteke.

Najbolji su izvor vitamina „B” žumance, mleko, jetra, žitarice, pojedino voće i povrće, a naročito pivarski kvasac. Kuvanjem i pasterizovanjem mleka jedan od ovih vitamina se delimično uništava, premda još uvek ostaju količine koje su dovoljne da podmire potrebe odojčeta.

Vitamin „C„

Dojeno odojče dobija vitamin „C“ posisanim mlekom kad u manjoj kad u većoj količini, što zavisi od ishrane majke koja doji. Ukoliko je njen unos ovog vitamina hranom veći, utoliko je njegov sadržaj u mleku veći. Kada je oskudan, negov sadržaj u mleku može da postane ništavan.

Količina vitamina „C“ u svežem kravljem mleku je po pravilu manja nego u majčinom mleku, i to bez obzira na ishranu krave od koje se dobija. Pored toga, čekanjem na upotrebu i kuvanjem ili pasterizovanjem mleka ovaj vitamin se delimično uništava.

Kao prvi i najbolji izvor vitamina „C“ za mladje odojče dolazi u obzir sok od pomorandže ili od li muna. Sa davanjsm ovog soka treba da se počne najdocnije krajem prvog meseca života. Daje se ili pomešan sa jednakim delom prokuvane zaslađene vode ili, pak, čist sok, ako ga odojče kao takvog rado prima. Počinje se sa jelom do dve kašičice dnevno, pa se u toku idućih dana brzo povećava do desetak kašičica dnevno.

Od prirodnph domaćih izvora vitamina „C” dolaze na prvo mesto jagode, maline i šipkinje, zatim sok od paradajza, keleraba, kupus i mlad krompir. Ovo voce i povrće treba da je što svežije, pošto se stajanjem vitamin „C” brzo uništava. Ono može uvek da zameni sok od pomoranpe i limuna. Za početak najbolji je sok od paradajza. Sa davanjem ovog soka može da se počne kada odojče navrši dva meseca.

Pored ovih prirodnih izvora, vitamin „C“ se danas i veštački izradjuje. Obo su tablete koje mogu da se daju samo onda kada nema svežeg voća ni povrća.

Vitamii „C” treba da se daje i veštački hranjenom i dojenom odojčetu. Onom prvom svakako je po trebniji.

Vitamin „D“

Dojeno odojče dobija majčinim mlekom nešto malo vitamnna „D“, ali nikad ni približno u dovoljnoj količnni. U sličnom je, ako ne i gorem položaju i odojče koje se veštački hrani.

Iz ovoga što je napred navedeno može da se vidi da vitamin „D“ treba da se dodaje uz hranu i dojenom k vestački hranjenom odojčetu, pogotovo onom koje živi u gradskoj sredini, i to naročito zimi. Leti manje ako se odojče sunča. Pri tom treba imati na umu da su potrebe za ovim vitaminom utoliko veće ukoliko dete brže raste. Zbog. Toga se najviše daje u toku prve i druge godine života.

Kao izvor vitamina, ,,D“najbolje je riblje ulje, koje može da se daje odojčetu najranije od drugog meseca po rođenju. Počinje se sa desetak kapi dnevno pa se postepeno povećava do najmanje jedne, a najviše tri kafene kašičice dnevno. Ovo bez obzira na to da li se odojče doji ili se vestački hrani.

U nas se još uvek riblje ulje daje samo zimi, dok u stvari ono može da se daje bez obzira na godišnje doba. Treba samo da je sveže i ispravno i da se čuva na hladnom mestu.

Riblje ulje može da se daje odojčetu kašičicom ili iz bočice, pomešano s mlekom. Može da se daje u bilo koje doba dana, a najbolje kada je odojče golo, kad se prepovija i presvlači. Ovo stoga što se mrlje od ribljeg ulja vrlo teško skidaju sa rublja.

Ali ima odojčadi koja nerado primaju riblje ulje. S druge strane, opet, ima odojčadi kojoj su potrebne veće količine vitamina „D” nego što ga ima u ribljem ulju. U ovom slučaju treba da se daje, umesto ribljeg ulja, vitamin „D”, prema tome kako bude lekar odredio.

Za naše prilike ipak je najbolje da se daje odojčetu vitamin „D” rastvoren u ulju ili bolje, u vode nom rastvoru. Sa davanjem treba da se počne od druge nedelje po rodjenju i nastavi. Bez prekida i leti i zimi, osim kada se odojče sunča. U nas se obično daje vitamin „A“ + „D3″. Dovoljno je dve tri kapi dnevno, osim ako lekar drukčije ne odredi.