Kako treba da izgleda ishrana bebe u drugoj godini

Ne žive sva deca pod jednakim uslovima ni na isti način te, prema tome, i nemaju uvek jednake po trebe za količinom hrane. Pa ni jedno isto dete ne zahteva uvek i ne prima istu količinu hrane, nego nekad nešto više, a drugi put manje.

Što je neko dete nemirnije, što se više kreće, trči, skače i zabavlja i sto manje spava i ostaje duže na svežem vazduhu, to su potrebe za hranom nešto veće. I obratno, što je mirnije, što se duže odmara i spava, ili što se više utopljava, to su nesto manje.

Kao što se vidi, ne može se nikad tačno odmeriti količina hrane koju treba da dobija dete u drugoj godini. Ali je mogućno uvek odrediti hranu koju treba da dobije. I ovo se mora učiniti. Što se tiče količine hrane, najbolje je da se prepusti detetu da ono samo odrećuje. Ovde donosimo primer kako treba da se hrani dete u drugoj godini.

F

Dete od 12 do 15 meseci

Tri obroka dnevno — doručak, ručak i večera.

Doručak: 250 grama mleka sa tri ravne kašičice šećera pomešano sa dve prevršene velike kašike ovsenih pahuljica gusto skuvanih na vodi, ili kriška prepečenog mrkog hleba nadrobljenog u mleko

Sok od voća ili paradajza, do 100 grama. Kuvano i prognječeno, ili sirovo voće.

Ručak: Prognječeno povrće, jedno celo jaje, prognječena jetra ili meso, prognječeno voće. 150 grama mleka sa dve ravne kašičice šećera.

Večera: 250 grama mleka sa tri ravne kašičice šećera, pomešano sa gusto kuvanim pirinčem na vodi ili izdrobljenim prepečenim mrkim hlebom prognječeno voće.

Nastaviti sa davanjem vitamina „A” + „D” ili ribljeg ulja, kao dotad.

Dete od 15 do 18 meseci

Doručak: 250 grama mleka sa tri ravne kasičice šećera, kriška prepečenog mrkog hleba, udrobljeno u mleko, ili i ovsene pahuljce gusto kuvane na vodi i pomešane s mlekom. Grubo prognječeno kuvano ili sveže sirovo voće.

Izmedju doručka i ručka sok od voća ili paradajza.

Ručak: Pire od krompira ili neko drugo grubo prognječeno povrće. Jedno celo jaje. Prognječena jetra ili meso kuvano na vodi i čistim prstima iskidano. Može riblje meso bez kostiju. Prognječeno kuvano voće. 150 grama mleka sa dve ravne kašičice šećera.

Večera: 250 grama mleka sa tri ravne kašičice šećera i udrobljenim hlebom. Makaroni ili špageti, pomešani sa belim svežim sirom. Grubo prognječeno voće.

Vitamin,, A’‘ +, ,D“ ili riblje ulje, kao i ranije.

Dete od 18 do 24 meseca

Doručak: Čaša mleka sa šećerom i čokoladom ili kakaom, ili nešto tome slično. Kriška mrkog prepečenog hleba sa buterom i medom. Jedno celo mekano kuvano jaje. Prognječeno kuvano voće ili pekmez, ili marmelada.

Izmeću doručka i ručka sok od voća ili (paralajza.

Ručak: Kuvan krompir ili neko drugo kuvano povrće, samleveno ili iseckano meso, kolač ili slatko testo i čaša mleka.

Večera: Čaša mleka, kuvano voće ili i povrće, ako želi. Špageti ili makaroni sa belim svežim sirom ili kriška mrkog prepečenog hleba sa buterom i medom.

Iz ovih primera može da se vidi da se detetu u drugoj godini ne odredjuje količina hrane, već se od redjuje vrsta hrane koju treba da dobija. Što se tiče količine hrane, treba ostaviti da je samo dete od redjuje. U ovom pogledu njegov apetit je najbolje merilo. Onda nema opasnosti da će dete da se „pretovari”. Izuzetak je samo kravlje mleko, koje treba da se daje u količini od pola litra dnevno, ili nešto malo više.

Kao što se vidi, broj obroka u drugoj godini je sveden na tri dnevno. I to ne bez razloga. Novije iskustvo je, naime, pokazalo da je veći broj obroka ne samo suvišan već i štetan. Da je ovo gledište ispravno, najbolji je dokaz apetit i izgled dece koja se na ovaj način hrane. Zbilja, ako ishrana ne uspe sa tri obroka dnevno, neće biti ništa bolje ni kad bi se broj obroka povećao. I ovde, uostalom kao i u svemu drugom, sve je u rukama majke.