Dohranjivanje beba

Ne postoji majka koja ne bi mogla da ima bar nešto mleka. Ali se, nažalost, nađe, i ne retkog majka koja nije u stanju da daje onoliko mleka koliko je njenom detetu potrebno. Ovu majku možemo najbolje poznati po izgledu i ponašanju odojčeta koje ona doji.

Još od prvih dana po rođenju njeno odojče je nemirno i „ljuto”. Slabo spava, san često prekida i mnogo plače. Plače i pre i posle podoja, nekad preko celog dana, nekad više posle podne. Često i povraća. Majka misli da se prehranjuje i da ima bolove u trbuščiću. „Čupa ga stomačić”, kako ona kaže.

Uzbudjena majka dovija se na svoj način. Ali ne pomažu ni hranjenje, ni nošenje, ni tople obloge koje stavlja na trbuščić, ni razni cajevi, ni sva sredstva koja daje radi umirenja. Svaki podoj čitav je dogadjaj. Kraći ili duži, ali uvek nedovršen. Kada se stavi na dojku, dete dobro prima bradavicu i snažno sisa, ali se ubrzo uznemiri, pa napušta. „Ljuti se” i plače i ponovo traži dojku. Ima se utisak kao da van bradavice traži ono što nije moglo da naće u dojci.

Dohranjivanje 7676

Uzalud se pokušava da se uspostavi izabrani red u podojima. U prvim danima odojče izgleda dobro, čak i sveže, ali se ubrzo primećuje da zaostaje ili gubi u težini i da postepeno slabi.

Ali ima, i ne malo, odojčadi koja se na dojci pothranjuje, pa ipak nisu nemirna i ne plaču. U po četku se ima utisak kao da se dojenje sprovodi sa uspehom, dok se ne zapaze znaci na osnovu kojih se otkriva gladovanje. Nailazi zatvor, povraćanje i na kraju mršavljenje.

Kako da se snadjemo u ovoj teškoći i da pomognemo odojčetu? — Ako je naišla u prvim danima po rodjenju, ne treba žuriti, nego samo istrajno dojiti. Pričekati da se vidi da li će se količina mleka u toku idućih dana povećati. Ali zato odojče treba obilno pojiti prokuvanom vodom ili nekim zaslaće nim cajom (na 100 grama vode jedna kocka šećera — prokuva se tri minuta). Novorodjenče je na prvom mestu žedno, pa tek onda gladno.

U slučaju da se za koji dan proizvodnja mleka u dojilje ne poveća, onda nema mesta oklevanju. Odojčetu treba hitno naknaditi ono što ne može da dobije iz dojki. Treba da se prihranjuje.

Da bi se odojče moglo pravilno da dohranjuje, treba prvo proveriti kolika je količina mleka koju je moglo da nadje u prsima svoje majke kako bi se time moglo utvrditi koliko mu nedostaje.

Ima jedan jednostavan način po kome se ovo može lako proveriti. — Meriti odojče u toku celog jednog dana, svaki put pre i posle podoja, i videti koliko je posisalo. I onda naći koliko mu nedostaje mleka.

Ali nije uvek lako naći dobru vagu.. Šta onda ostaje nego da se traži neki drugi način. Evo jedan koji je prilično pouzdan i lako ostvarljiv pod svim prilikama:

Mi smo posumnjali da dete gladuje. Da bismo ocenili koliko je gladno, tražimo od majke da ga doji, kao i da tada, i svaki put po podoju, doda onoliko prokuvane vode ili caja koliko odojče bude htelo. Količina vode ili caja kamilice koju bude uzimalo svaki put se tačno zabeleži. I onda sabere i utvrdi koliko je prokuvane vode ili caja od kamilice ukupno popilo u toku dana. Dobivena vrednost predstavlja će otprilike onu količinu mleka koja odojčetu nedostaje.

Kako da se nadoknadi ovaj nedostatak? — Bilo bi najbolje da se prvo pokuša sa mužom. Izmusti što više po svakom podoju, pa davati kašičicom. Ako to ne uspe, onda naći neku zdravu ženu koja doji i od ove uzimati otprilike onoliko mleka koliko je odojče u toku dana popilo prokuvane vode ili caja od kamilice. Ili, još bolje, obratiti se ustanovi za prikupljanje ženinog mleka, ako ova postoji. Za prva tri meseca to je nesumnjivo najbolje rešenje.

U slučaju da je ovo nemoguće ostvariti, onda, umesto ženinog, treba davati neko strano mleko. A na prvom mestu neko mleko u prahu, i to bolje poluobrano nego neobrano, na kraju ako se nema drugi izbor i prirodno kravlje mleko.

Evo kako treba napraviti mešavinu:

Poluobrano mleko u prahu: dve lako prevršene velike kašike ovoga praha: jedna i po kocka ili ka šičica šećera i 150 grama vode.

Neobrano mleko u prahu: dve ravne velike kašike ovog praha, jedna i po kocka ili kašičica šećera i 150 grama vode.

Sveže kravlje mleko: 100 grama svežeg i ispravnog kravljeg mleka, jedna i po kocka ili kašičica šećera i 50 grama vode.

Jedan gram ma koje od ovih mešavina odgovara hranljivoj vrednosti jednog grama ženinog mleka. A pošto količina popijene vode ili teja odgovara otprilike količini mleka koja odojčetu nedostaje, to znači da mu treba u toku dana dodavati onoliko grama ma koje od ovih mešavina koliko je grama vode ili caja ono primalo dok je gladovalo. I to gram za gram.

Primer: odojče se doji i ima se utisak da gla duje. Daje mu se po podoju prokuvana voda koliko god hoće. Mi smo količinu vode koju je primalo u toku dana sabrali, pa smo našli da je, pored onoga što je u prsima našlo, ukupno popilo 300 grama. Treba mu dodati, dakle, 300 grama ma koje od pomenutih mešavina dnevno.

Po sebi se razume da se odredjena mešavina raspodeli na više obroka. I ovi se daju samo po podoju, a nikako pre podoja. I radije popodne, kad je odojče gladnije. Kao što vidimo, podoji se dopunjuju, a ne zamenjuju. Ovo iz razloga što odojče onda češće sisa pa više posisa, i tim bolje prazni dojku, te se na taj način bolje održava mleko.

Odojče koje se mešovito hrani je umnogom pogledu bliže odojčetu koje se samo doji nego onome koje se hrani iskučivo kravljim mlekom. Posve razumljivo ako se ima u vidu vrednost i najmanje količine majčinog mleka.

Samo što i ovaj način ishrane ima jednu veliku nezgodu. Bočica je neprijatelj dojke. Stavljeno izmedju nedovoljno mlečne dojke sa tvrdom bradavicom i bočice sa mekanom sisaljkom, odojče se vrlo lako odluči za ovu drugu. Ovo, opet, može lako da dovede do smanjenja mleka u dojilje i, konačno, do prestanka dojenja. Iz ovog razloga se preporučuje da se odojče dohranjuje kašičicom. Smatra se, naime, da se na taj način ako ništa a ono sačuva ono što se ima u prsima.