Nega i navike majke za vreme dojenja

nega za vreme dojenja

Sve ranije priče i predanja koja su se o životu i nezi dojilje s kolena na koleno prenosila svedena su danas na prostu istinu: da dojilja ne treba da menja svoj raniji način života, samo ako je taj način i do tada bio kako treba. Miran i uredan život, pravilna ishrana i negovanje dojenja, to su misli vodilje za majku koja doji.

Svaka dojilja može da obavlja sve kućne poslove, da obavlja svoje obaveze i da održava svoje drustvene odnose, pod uslovom da ume da nadje pravu meru. Da ne preteruje ni u čemu, da se ne zamara. Dobar odmor povoljno utiče i na mlečnost majke.

Dobar san i odmor . Krepak, duži san, i pristojan odmor — ali ne i lenstvovanje — dojilji su veoma potrebni. Boravak na čistom vazduhu koristan je kako za dojilju tako i za odojče, te se stoga šetnja naročito preporučuje. Čistoća tela, rublja i odela, i čuvanje od bolesti — sve to obezbećuje dobro zdravlje, a tim samim i nepomućen rad dojki.

Uticaj koji duševno stanje vrši na lučenje mleka u mnoge dojilje više je nego očigledan. Jedno naglo uzbudjenje može da prilično smanji količinu mleka u prsima. Istina, prolazno, jer ako se sa dojenjem produži kao dotad, sve će brzo doći na staru meru. Samo što duševno stanje ne može da utiče ni na sastav ni na osobine mleka, kao što se u nas obično veruje.

Unutrašnji mir i spokoj. Majka koja doji treba da uživa unutrašnji mir i spokojstvo kako bi se svojim misaonim, a ne samo osećajnim bićem uživela u svoje odojče. Treba, dakle, da se čuva od uzbudjenja i potresa, da se ne podaje brizi i nezgodama koje život može da donese. O ovome treba da vodi računa njena okolina. Sve što se učini majki koja doji, pa bilo to zlo ili dobro, čini se i njenom odojčetu.

Nega grudi za vreme dojenja. Valja, isto tako, obratiti pažnju i na dojke. Ne treba ih stezati, nego ostaviti slobodno da vise, lako pridržane. Bradavice treba da se drže čisto i što je moguće više suvo. Naročito u prvim nedeljama, jer su tada još neočvrsle i veoma nežne, te lako naprsnu i obole.

Najbolji način da se bradavice sačuvaju od prskanja, ili da se otklone prskotine bradavica, jeste suše ne bradavica na vazduhu, 10 do 15 minuta posle podoja, kao i više puta dnevno između podoja.

Naposletku, da napomenemo da majka koja doji treba da podesi svoje rublje i odelo za dojenje. Ono treba da se lako otkopčava i da je na grudima više otvoreno da bi mogla lakše da otkrije dojku.