Razvoj čula kod beba

Novoroćenče, nije svesno sveta na koji dolazi. Njegov um i čula još spavaju i čekaju kad će doći vreme da se bude. Evo kako stoji sa razvojem ovih čula:

Čulo vida

U prvim danima po rodjenju veoma je slabo razvijeno. Novoroćenče ne trpi svetlost. Oči su mu skoro neprestano zatvorene. Ali, to ne traje dugo, jer ne prodju ni pune dve nedelje, a oči počinju da se kreću, iz početka tromo i besciljno, svako oko za sebe. Ti prvi pokreti očiju nisu svesni, nego su nagonski. Ali će uskoro biti već nešto svesniji. U drugom mesecu odojče će moći da uoči i pogledom prati, samo ne zadugo, neki svetli predmet koji je na bliskom rastojanju. Od početka četvrtog meseca ne samo što gleda, nego i posmatra. U to doba u stanju je ono da pogledom prati i neku osobu u pokretu, ali samo kad se ova oporo kreće. Tada već poznaje i svoju majku. To se može zaključiti po tome što je s rado šću dočekuje kad mu priće da ga doji. A ubrzo posle toga, obično u petom ili šestom mesecu, uspeva da razlikuje kućnu čeljad od stranih osoba.

Razvoj-cula-kod-beba

U početku odojče vidi samo površinu. I treba mu dosta vežbe i iskustva dok ne stekne pojam o zapremini i veličini. Zanimljivo je da se u odojčeta moć raspoznavanja boja razvija dosta sporo tek od druge godine. Raspoznaju se prvo svetle, i to osnovne, pa tek onda tamne boje. Za raspoznavanje prelaznih boja potrebno je vremena i vežbe.

Čulo sluha

Odojče se radja tako reći gluho i za prva dva – tri dana po rodjenju neosetljivo je prema zvuku. Posle toga sluh se naglo razvija, i to toliko naglo postaje mnogo tananije nego što je u odras log. Krajem drugog meseca života odojče okreće glavu na onu stranu sa koje dolazi zvuk. A u trećem ili četvrtom mesecu poznaje glas svoje majke. U to doba ono počinje da pridaje zvuku i izvestan značaj.

Poznato je da je ljubav prema zvuku i muzici u odojčeta jako razvijena. Muzika ga zanima i veseli i navodi na pokrete i igranje. Pesma ga uspavljuje. Šta više ponekad mu godi i pokoji zvuk koji nama odraslima para uši. Osobito kad ga ono samo proizvodi.

Čulo pipanja

Razvijeno je od samog roćenja, naročito na usnama i jeziku. Očngledno radi sisanja. Od trećeg meseca razvija se neobično brzo. I najlakši dodir probudiće odojče kad spava ili će ga ako ništa a ono prenuti kad se uspavljuje. Poznato je da odojče sve predmete ispituje pomoću usana, gde je ovo čulo jako razvijeno. Stoga ono i stavlja u usta sve što mu do ruku doće.
Osećaj za toplotu je isto tako veoma razvijen. Koliko će puta dete da odbije hranu samo zato što je malo hladnija ili toplija no obično. Nasuprot ovome, osećaj bola dosta je nerazvijen. Navedimo kao primer ojed na zadnjici, koji odojčetu kao da ne smeta.

Čulo ukusa

U početku je slabo razvijeno ali se razvija i brže i bolje no i jedno drugo. Poznato je da odojče voli slatko, a ne mari mnogo za kiselo i gorko jelo. Za čudjenje je kako ono ume da raspozna i najmanje promene u ukusu hrane koja mu se daje. Zbog veoma male razlike u ukusu, koju mi odrasli
ne možemo da osetimo odojče će često da odbije neko jelo.

Čulo mirisa

Najslabije je razvijeno. Razvija se vrlo sporo, i sporije no i jedno drugo.