Prvi bebini dani kod kuće

Nije ništa lakše no poznati zdravo i napredno odojče. Punačko je, krepko k dobro uhranjeno. Izgled mu je vedar, lice sveže i veselo. Oči svetle, bistre i živahne, a pokreti živi, nagli i prilično snažni. Jedno srećno biće, koje se budi i uspavljuje sa osmehom na usnama.

Odojče nije ni u kom pogledu jednostavna mini jatura odraslog čoveka, kako se to još i danas ponegde veruje, nego se od njega umnogome razlikuje. Utoliko više ukoliko je mladje. Glava mu je, u srazmeri sa ostalim delovima tela, isuviše razvijena, lice malo, u početku bez izraza. Trup dugačak. Glava i trup predstavljaju dve trećine od njegove ukupne dužine. Grudni koš obao i srazmerno uzan. Trbuh prilično razvijen i nešto ispupčen, u ravnini grudnog koša čvrst i okrugao. Noge kratke, i prividno krive, naročito ako je odojče dobro uhranjeno.

Prvi bebini dani kod kuce

Kost i koje sačinjavaju krov lobanje nisu na rođenju među sobom sasvim srasle, već su im šavovi nešto razmaknuti. Ovaj razmak nije svuda jednak, te su stoga negde više, negde manje odvojene. Onde gde se sučeljavaju najmanje tri kosti postoji mekota. Ovih ima nekoliko, ali su dve glavne zatiljačna i čeona.

Na zatiljku, onde gde se dve temene kosti suče ljavaju sa zatiljačnom, nalazi se jedan mali, mekan i trouglast prostor, koji se da rukom nagašati. To je mala ili zadnja temenica. Na temenu, odmah više čela, uiravo na mestu gde se sučeljavaju dve temene kosti sa čeonom, nalazi se mekan i četvrtast prostor, kad širi, kad uži otprilike dva tri, retko kada više od četiri santimetra u promeru, zvani velika ili prednja temenica.

U naprednog i zdravog odojčeta ova prednja temenica ne bi smela biti ispupčena, a ni udonjena, nego ravna i dobro zategnuta. ‘Kad se kosti razvijaju kako treba, šavovi i mala temenica se za tvore do kraja prve godine života, dok velikoj temenici treba prosečno petaaest do najviše osamnaest meseci dok se ne zatvori. Ako ni do tada ne bi bila zatvorena, onda je to dokaz da postoji neko obolenje, vrlo verovatno,, meke kosti” (rahitis) , ili možda nešto drugo. Ponekad se desi da je velika temenica, još u prvim mesecima po rođenju, uža nego normalno, jedva jedan santimetar u promeru. Do šest meseci se najčešće i zatvori. Ako majka primeti ovu pojavu, treba da se obrati lekaru za savet.

Kosa je mekana i nije jednako izrasla u svakog odojčeta. U jednog je nešto gušća, a u drugog redja, nekad duža, nekad kraća. Ima odojčadi koja odmah po rodjenju počinju da gube kosu, pa kako ta opada tako nova raste. Druga, opet, izgube svu kosu pre no što će nova početi da raste. Na zatiljku kosa najlakše opadne, dok nova vrlo teško raste. Ovo očigledno usled stalnog trenja i ležanja na leđima.

U naprednog odojčeta koža je mekana, glatka, jedra, sveža i rumena, više vlažna nego suva, i svuda je dobro podložena masnim tkivom. Tokom prvih nedelja života njene znojne žlezde slabo rade. U to vreme odojče se slabo znoji. Veoma je zanimljivo da se koža u mlađeg odojčeta nikad ne naježi, te nam tako ova pojava nedostaje da ocenimo da li mu je hladno.

Kad je zdravo i hranjeno kako treba, odojče je uvek dobro ugojeno. Koža mu je svuda dobro podložena negde debljim, negde nešto tanjim slojem masnog pot kožnog tkiva. A to tkivo slaže se pod kožu po izvesnom određenom redu. Kad počne da napreduje, odojče se najpre ugoji u licu, onda na zadnjici, posle toga u rukama i nogama, po grudima i leđima, i naposletku na trbuščiću. i obrnuto, ako iz ma kog razloga počne da opada, onda prvo omršavi na trbuščiću, posle toga po grudima i lećima, u rukama i nogama, zatim na zadnjici i najzad u licu. Kao što se vidi, odojče se naposletku utoji na trbuščiću, a tu prvo počne i da slabi. Prema tome, ne može se reći da je dobro uhranjeno sve dok koža na trbuhu nije dobro podložena svojim masnim slojem.

Jedan od prvih znakova rđave ishrane je gubitak potkožnih slojeva masti. Koža onda izgubi jedrinu i postane meka i mlitava.