Prva pomoć novorodjenčetu

Posle udobnog, tako reći gotovanskog života u utrobi majčinoj, novoroćenče je najednom došlo u jednu neobičnu, i za njega sasvim novu i grubu sredinu. Ono je nemoćno i nežno i neotporno, i kao takvo trazi brzu pomoć.

Dok je čedo živelo u utrobi majčinoj, za njega je disala njegova majka i pupčanom vrpcom mu slala prečišćenu krv. Rodjenjem se pupčana vrpca prekida. No voroćenče mora onda samo da zadovolji svoje potrebe u kiseoniku. Ono počinje da diše.

Početak disanja ne ostaje nezapažen. Odaje ga prvi plač kojim novorođenče objavljuje svoj dolazak na svet. Pomenimo uzgred da prema jačini ovog plača najbolje saznajemo da li je odojče dobro prodisalo. I ne samo to, već možemo, i to dosta pouzdano, da ocenimo u kakvom je stanju došlo na svet, da li je rodjeno krepko n napredno ili slabo i nemoćno.

novorodjence prvi dani

Dogodi se katkad, i to naročito u dužem i težem porodjaju, da se novoroćenče i ne javi plačem, nego slabo diše i izgleda kao obamrlo. U ovakvim prilikama katkad je dovoljno da se odojčetu uvuče u usta čistom gazom obavijen kažiprst desne ruke, pa da mu se oslobodi put za disanje od tečnosti i sluzi. Posle toga odojče se obično istrlja po lećima i bedrima čistim alkoholom. A ako je slučaj teži, onda lekar pribegava potrebnim merama. Po sebi se razume da se svako novoroćenče koje po rođenju slabo diše mora stalno i za duže vreme nadzirati.

Od velike važnosti je da se što pre pristupi čišćenju očiju u novorođenčeta, osobito ako je kod majke bilo polne zaraze. U tom cilju natopi se gučica pamuka prokuvanom mlakom vodom ili rastvorom borne kiseline, pa se pažljivo izbrisu očni kapci, naročito po rubovima i uglovima. Zatim se ukane u svako oko po jedna kap rastvora srebrnog nitrata 1/100. Ako se taj rastvor ne bi imao pri rupi, među kapke se može ukanuti i po jedna do dve kapi čistog soka od limuna.

Nije potrebno, čak nije ni dobro, da se pupčana vrpca neposredno po rođenju podvezuje. Treba znati da se novorođenče po dolasku na svet dopunjuje krvlju iz utrobe majke, te prema tome vrpcu treba podvezati tek pošto je prestala da kuca. Podvezati vrpcu pre vremena to je isto što i lišiti odojče znatne kolicine krvi koja mu je od prirode dodeljena.

Za podvezivanje vrpce najbolji je čist svileni ili laneni konac koji nije mnogo oštar. Ovaj konac treba da se prethodno prokuva četvrt časa u čistoj vodi, i ostavi u toj vodi sve do upotrebe. Podveza se ne sme napraviti bliže pupku od tri santimetra kako bi kasnije, u slučaju da veza popusti i nastupi krvav ljenje , ostalo dovoljno vrpce za ponovno podvezivanje. Da bi veza bila čvrsta, preporučuje se da se konac dvaput oko vrpce obavije, a jedan kraj ovog konca dvaput kroz zamku provuče, pa tek onda da se čvor zaveže. Pošto je već podvezana, pupčana vrpca se preseče čistim prokuvanim nožicama.

Novorodjenče je pokriveno vrstom masnog maza. Mestimično i krvlju umrljano. Od toga ga treba što pre očistiti. Čim pupčana vrpca bude podvezana i odsečena, odojče se prenese na sto, zastrt čistim, toplim i mekanim ubrusom. Onda će se pramenom pamuka nakvašenim glicerinom ili i običnim čistim proku vanim uljem pažljivo trljati po koži dok se ovaj maz ne skine. Do tada je pripremljena i čista kada sa prethodno prokuvanom vodom. Toplomerom ili, po potrebi, rukom izmeri se koliko je ova voda zagrejana. Treba da je oko 37° S. Kada se odojče položi u vodu, leva će ga ruka pridržavati, desna sapunati i prati. Ovo treba da se svrši za dva tri minuta. Odojče se zatim uvije u čist i topao ubrus, kojim treba da se pažljivo posuši, i to ne trljanjem nego pritiskivanjem na ubrus.

Treba uvek imati na umu da je svako novorodjeno odojče vrlo osetljivo prema rashladjenju, a naročito ono koje je nežnije, kao što je nedonošče. Tako, na primer, dovoljno je da ostane otkriveno samo koji minut pa da se rashladi. I zbog toga treba odmah da se prepovije u tople pelene.

Pre nego što se novorođeno odojče prepovije treba izmeriti koliko je teško i dugačko i ovo se pribeleži u njegovu knjižicu. Posle toga ostaje još da se ponovo pregleda pupčana vrpca i da se proveri da li ne krvavi. Pupak može da se zaspe praškom, najbolje dermatolom, a zatim pokrije debljim slojem suve i sterilne gaze, i labavo prepovije čistom i mekanom poveskom ili naročito spremljenim zavojem za pupčanu ranu.

Kada je pupčana rana zavijena, novorođenče se obuče u košuljicu, koja je prethodno zagrejana, a zatim se povije u tople pelene. Do tada je i kolevka pri premljena. Ako je potrebno, u kolevku se polože dve gumene ili staklene boce, napunjene toplom vodom, i to dobro zapušene i pažljivo uvijene u mekano i de blje platno. Među ove boce položi se dete u postelju, a zatim se pokrije pokrivačem i ostavi da odspava svoj prvi san.